HRABKO: Budaj môže svoj návrh zrušenia amnestií V. Mečiara hodiť do koša
PREHRAŤ

HRABKO: Budaj môže svoj návrh zrušenia amnestií V. Mečiara hodiť do koša

Prezident Andrej Kiska urobil chybu, keď sa vo veci vymenovania ústavných sudcov obrátil na Benátsku komisiu, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 17. marca (Teraz.sk) – Premiér Robert Fico (Smer-SD) vládnou iniciatívou na zrušenie Mečiarových amnestií zmiatol médiá a do chaosu uviedol aj opozíciu, pred ktorou stojí ťažká dilema. „Musia si politické náklady rozmyslieť sami. Či sa pridajú k Robertovi Ficovi a vládnej koalícii, alebo budú naďalej predkladať každého pol roka vlastné návrhy,“ povedal v diskusii na TABLET.TV Juraj Hrabko.

„Politický dôsledok toho, že vláda pripravila celkom nový návrh je ten, že Ján Budaj môže ten svoj hodiť do koša,“ dodal. Iniciatíva poslanca z klubu OĽaNO totiž v tomto kontexte stratila akúkoľvek šancu na schválenie a otázkou ostáva len to, či parlament prijme návrh vlády alebo vôbec nič.

Hoci je v Národnej rade dlhé roky bežnou praxou, že vládna koalícia takmer ľubovoľne schvaľuje návrhy v zrýchlenom, skrátenom legislatívnom konaní, Hrabko pripomína, že to tak byť nemá. Skrátené legislatívne konanie je možné len v prípadoch definovaných zákonom a aktuálny vládny návrh podľa neho tieto podmienky nespĺňa. Napriek tomu sa s ním vláda ponáhľa, podľa Hrabka, v rozpore s ústavou.

Viac čítajte tu.