HRABKO: R.Kaliňák nemá právo posudzovať,či je prezidentov let súkromný
PREHRAŤ

HRABKO: R.Kaliňák nemá právo posudzovať,či je prezidentov let súkromný

Dnes nikto nevyloží karty na stôl, ani Veľká Británia, ani Európska únia. Začína sa veľká hra o budúcnosť. Možno budeme prekvapení, ako dlho to bude trvať, povedal v TABLET.TV Juraj Hrabko.

Bratislava 31. marca (Teraz.sk) – Prezident Andrej Kiska je prezidentom 24 hodín denne, aj keď spí alebo sa sprchuje. „Ak sa prezident v Poprade rozhodne, že o piatej hodine ráno neodkladne potrebuje byť v Bratislave, kvôli povinnostiam, ktoré nie je povinný nikomu vysvetľovať, oznámi to šéfovi svojej kancelárie a ten Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. A oni by mali rozhodnúť, či pôjde lietadlom, autom alebo kolobežkou,“ reagoval v TABLET.TV na správu ministra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) o využívaní letky ministerstva vnútra publicista Juraj Hrabko.

Podľa správy, ktorú minister na žiadosť poslanca Smeru-SD Martina Nemkyho predniesol v Národnej rade SR, využili ústavní činitelia vládne špeciály v rokoch 2015 – 2017 spolu 880 krát. Z toho prezident Andrej Kiska 454 krát, predseda NR SR 66 krát, premiér Robert Fico 183 krát a ostatní ústavní činitelia spolu 178 krát. Kaliňák zároveň uviedol, že zo 454 prezidentových letov bolo 319 súkromných a ich cena bola spolu 789.000 eur. Ak by sa pripočítali aj lety z roku 2014, cena by sa priblížila k miliónu eur.

„Je otázne, či je korektná správa pána Kaliňáka, a to nespochybňujem čísla v nej uvedené. Pán Kaliňák nie je vôbec kompetentný posudzovať, kedy čo prezident robí, či to robí súkromne alebo oficiálne,“ reagoval Hrabko. Neprekvapuje ho ani vysoká kvantita letov prezidenta. „Prezident nemá také povinnosti ako premiér a predseda parlamentu. Nedá sa porovnávať neporovnateľné,“ upozornil Hrabko.

Viac čítajte tu.