CHMELÁR a HRABKO: Mayová ako karikatúra Thatcherovej a deduško Corbyn
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Mayová ako karikatúra Thatcherovej a deduško Corbyn

Pred kurióznym problémom môže stáť kráľovná, ktorá tradične poverí zostavením vlády víťaza volieb. Ten však tentokrát nemusí mať väčšinu v parlamente, uviedli v TABLET.TV J.Hrabko a E.Chmelár.

Bratislava 8. júna (Teraz.sk) – Keď britská premiérka Theresa Mayová v apríli tohto roka iniciovala vypísanie predčasných parlamentných volieb už v júnovom termíne, odôvodnila to potrebou posilniť svoj mandát pred rokovaniami o brexite. Hoci v tom čase prieskumy ukazovali jej Konzervatívnej strane obrovský náskok pred konkurenčnými labouristami, v priebehu dvoch mesiacov sa takmer celý stratil a ukazuje sa, že premiérka svoj mandát zrejme ešte oslabí. „Už dnes sa zoskupujú sily, ktoré smerujú k tomu, že sa zdá pravdepodobnejšie, že novú vládu bude zostavovať líder Labour Party Jeremy Corbyn,“ povedal v TABLET.TV politický analytik Eduard Chmelár.

Takýto scenár predpokladá, že väčšinu v parlamente budú mať sily naladené proti aktuálnej premiérke, teda labouristi, škótski nacionalisti a liberáli, ktorí by mohli vytvoriť koaličnú vládu.

„Corbyn na vás pôsobí, akoby ani nebol líder, ale nejaký akademik alebo dobrácky deduško. Mayová je preexponovaná, preafektovaná. Snaží sa napodobiť Margaret Thatcherovú, ale je to skôr jej karikatúra,“ komentoval Chmelár vystupovanie kľúčových britských politických lídrov. Za fakt, ktorý môže o voľbách rozhodnúť, však pokladá najmä témy krátkej, ale intenzívnej kampane. Hoci sa očakávalo, že to bude v prvom rade brexit, napokon ho zatienili domáce témy.

Viac čítajte tu