CHMELÁR a HRABKO: Rastúci Macron, padajúca Mayová, nudný Kiska a kvóty
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Rastúci Macron, padajúca Mayová, nudný Kiska a kvóty

Potenciálny partner Theresy Mayovej chce v školách zrušiť evolúciu, Macron začne reálne vládnuť až po voľbách a prezident A.Kiska odflákol svoju správu, konštatovali v TABLET.TV Hrabko a Chmelár.

Bratislava 16. júna (Teraz.sk) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron začne reálne vládnuť až po nedeľnom druhom kole parlamentných volieb, do tejto chvíle je v skutočnosti ešte stále v kampani. V diskusii na TABLET.TV to konštatoval politický analytik Eduard Chmelár a publicista Juraj Hrabko.

„Macron dostal v prvom volebnom kole neobyčajne silný mandát a je vysoko pravdepodobné, že si ho v druhom kole ešte posilní. Skutočným porazeným týchto volieb je však francúzska ľavica, ešte aj Republikáni sa ako tak zdvihli, ale výsledky socialistov sú katastrofálne. Spadli z 331 kresiel na zhruba 30,“ konštatoval Chmelár.

Otázkou podľa neho je, aká bude reálna Macronova politika po voľbách a či si udrží priazeň Francúzov. „V záverečnom dueli s Le Penovou bol volený ako menšie zlo. A Francúzi majú tradíciu dať začínajúcemu prezidentovi v parlamentných voľbách dostatočný mandát, aby ukázal, čo vie,“ poznamenal Chmelár s tým, že namiesto deklarovanej stredopravej vlády budú mať Francúzi čisto pravicovú a dajú sa očakávať liberálne reformy. 

Viac čítajte tu.