CHMELÁR: Politický význam štrajku vo VW prevyšuje hodnotu peňazí
PREHRAŤ

CHMELÁR: Politický význam štrajku vo VW prevyšuje hodnotu peňazí

Nie len európski lídri, ale aj britská opozícia veľmi ostro kritizuje to, čo predložila Theresa Mayová, povedal v TABLET.TV politický analytik Eduard Chmelár.

Bratislava 1. júla (Teraz.sk) – Politický význam štrajku v bratislavskom Volkswagene ďaleko prevyšuje hodnotu peňazí, ktoré boli vyštrajkované. „Aj keď, čo sa týka nárastu platov v súkromných firmách, je to podľa mňa doterajší rekord,“ povedal v diskusii na TABLET.TV politický analytik Eduard Chmelár.

Za porazeného v celom spore nepovažuje zamestnancov ani manažment, ktorí sa nakoniec dohodli, ale Odborový zväz Kovo. Namiesto neho totiž zamestnancov Volkswagenu viedli novozaložené Moderné odbory. „Samozrejme, že OZ KOVO to bude spochybňovať a je to od nich nie veľmi pekná hra. Skutočným porazeným nie je manažment, ktorý dosiahol dohodu, ale OZ KOVO. Tí by si mali spytovať svedomie,“ povedal Chmelár.

„Toto môže odštartovať, nechcem pateticky povedať, že revolúciu v náraste platov, ale fakt je, že sme dospeli do bodu, kedy sa môžu zvýšiť. Aj učitelia a sestričky by si mali uvedomiť základnú vec, platy vo výrobnej sfére ťahajú tie vo sfére nevýrobnej,“ dodal. „Takže by všetkým malo záležať na tom, aby takéto štrajky boli úspešné. Ľudia, nezáviďte si a podporujte sa. Toto spustilo vlnu solidarity po celom Slovensku,“ konštatoval analytik.

Viac čítajte tu