CHMELÁR a HRABKO: Slovensko nevie oslavovať štátne sviatky
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Slovensko nevie oslavovať štátne sviatky

SNS v župných voľbách testuje svoje sily a nemá čo stratiť, podobne koalícia SaS/OĽaNO/KDH a Most – Híd má istú šancu získať župana, táto šanca však nie je veľká, uviedli v TABLET.TV Hrabko a Chmelár.

Bratislava 7. júla (Teraz.sk) - Sviatok je od slova svätiť, teda pripomínať si a sprítomňovať určité historické posolstvo. A toto posolstvo by malo byť jednoznačné. Na Slovensku sa však posolstvá historických udalostí spravidla interpretujú podľa toho, aká politická garnitúra je práve pri moci. V TABLET.TV to v diskusii s publicistom Jurajom Hrabkom povedal politický analytik Eduard Chmelár.

„Cyrilometodské posolstvo meníme pri každej príležitosti, podľa toho, aká je práve politická garnitúra. Raz hovoríme o vstupe do Európy, raz o štátnej samostatnosti, raz o upevňovaní duchovného dedičstva, raz o migrantoch,“ reagoval na príhovor premiéra Roberta Fica na oslavách 1154. výročia príchodu vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Predseda vlády upozornil, že dedičstvo bratov je zvlášť dôležité v čase, keď prílev migrantov do Európy oslabuje jej kultúrnu podstatu.

„V prípade Cyrila a Metoda je to smiešne, lebo by sme mohli povedať, že sem z Byzantskej ríše prišli dvaja dobre oblečení muži a rozvrátili tradičnú kultúru starých Slovanov,“ reagoval Chmelár hyperbolou.

„Nevieme oslavovať štátne sviatky. Ako pristupujeme k vzniku Československej republiky? Doteraz sa slovenská spoločnosť nevie zhodnúť, či bol pre ňu dôležitejší 28. alebo 30. október, či bolo Slovenské národné povstanie alebo občianska vojna... Aký bol odkaz týchto udalostí. Tu má naša spoločnosť značné rezervy, ktoré nemôžu vyriešiť len politici,“ dodal Chmelár s tým, že na Slovensku má cyrilometodský mýtus vďaka jeho uchopeniu štúrovcami aj národný rozmer.

Viac čítajte tu