CHMELÁR a HRABKO: Lídri sa asi dohodnú. Ale stabilita koalície je preč
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Lídri sa asi dohodnú. Ale stabilita koalície je preč

Opozičné strany takmer úplne zmeškali šancu využiť vládnu krízu vo svoj prospech, povedal v TABLET.TV J.Hrabko a E.Chmelár.

Bratislava 24. augusta (Teraz.sk) – Ak by sa traja koaliční lídri správali racionálne, v piatok na koaličnej rade sa aspoň v zásadných veciach dohodnú. Ale politika nie je vždy racionálna a okrem toho ani prípadná dohoda nezmení fakt, že doterajšia stabilita vládnej koalície sa skončila. V diskusii na TABLET.TV sa na tom zhodli publicista Juraj Hrabko a politický analytik Eduard Chmelár.

„Do budúcna sa môžu tváriť ako dobre zohratá partia, ale vo vnútri ten spor ostane,“ poznamenal Hrabko. „Mimovládni poslanci budú Andrejovi Dankovi neustále pripomínať, že vypovedal koaličnú zmluvu a čo to znamená. A na stole ostane položený fakt, že to bol koniec stability vlády Roberta Fica,“ povedal.

Dodal, že ho prekvapila pasivita opozičných politikov, ktorí viac menej len sledovali dianie namiesto toho, aby už dávno podali do Národnej rady návrh na odvolanie niektorého ministra Smeru-SD. Takéto hlasovanie by totiž prinútilo Slovenskú národnú stranu vybrať si, akú politiku chce robiť.

Podľa Hrabka budú za hlavného vinníka aktuálnej krízy zrejme napokon označené médiá, on osobne si však myslí, že chybu urobil nepremysleným postupom predseda SNS. „Nemôže vypovedať koaličnú dohodu a potom na základe tejto dohody žiadať zvolanie koaličnej rady. To už nie je ani paradox,“ povedal.
„Pre všetkých troch partnerov je najvýhodnejšie ostať spolu do konca volebného obdobia. Ale politika sa nedeje na báze racionálnych krokov,“ reagoval Chmelár. Dodal, že ani premiér, ak chce vládu udržať, nemôže svoj tlak na SNS „prepáliť“ a tlačiť koaličného partnera tak, „že sa nemôže nadýchnuť“.

Viac čítajte tu