E.CHMELÁR: Ústavu písali právnické špičky, ale bola šitá horúcou ihlou
PREHRAŤ

E.CHMELÁR: Ústavu písali právnické špičky, ale bola šitá horúcou ihlou

Česká republika sa v druhej polovici roka 1992 viac sústredila na pragmatickejšie otázky súvisiace s rozdelením federácie, Slovensko prioritne schválilo ústavu, povedal v TABLET.TV J.Hrabko.

 

Bratislava 31. augusta (Teraz.sk) – Hoci text Ústavy SR písali pred 25. rokmi vtedajšie špičky ústavného práva, bola šitá horúcou ihlou a v priebehu času už 19 krát novelizovaná. V diskusii na TABLET.TV sa na tom zhodol politický analytik Eduard Chmelár a publicista Juraj Hrabko.
 
„Mal by to byť najposvätnejší zákon štátu a práve preto by sa nemal príliš často meniť. Táto ústava bola menená toľkokrát a často dehonestujúcim spôsobom... Napríklad v roku 2011 na jeseň sa menila v skrátenom legislatívnom konaní len preto, aby mohla dovládnuť istá politická garnitúra,“ poznamenal Chmelár na margo posledných mesiacov vlády Ivety Radičovej.
 
„Je to stará, otrhaná dáma, ktorá síce drží nejakým spôsobom pokope, ale podľa môjho názoru už nezodpovedá dobe a je podľa mňa dokonca trochu nedôstojné, ako sa s ňou narába,“ dodal. Podľa Chmelára ústava svoju historickú úlohu splnila, ale dnes už by bolo vhodné uvažovať o začatí prác na úplne novom ústavnom texte. Ten by podľa neho odštartoval éru druhej Slovenskej republiky a zároveň umožnil ukončiť dlhoročné spory politických garnitúr, z ktorých jedna svojho času podporila samostatné Slovensko a druhá nie.
 
Podľa Hrabka Chmelárove predstavy nie sú v dnešnej dobe realistické. „To je sen. Za súčasných podmienok... Viem si predstaviť, že späť na cestu práva by Slovensko mohol vrátiť aj ústavný súd, ak by bol v dobrom zložení. Lebo politici si zvykli, že ústavným zákonom si môžu schváliť čokoľvek chcú, ak majú 90 hlasov,“ poznamenal.