CHMELÁR: Kotlebovcov zákaz ĽS nezastaví, už majú pripravenú inú stranu
PREHRAŤ

CHMELÁR: Kotlebovcov zákaz ĽS nezastaví, už majú pripravenú inú stranu

Podľa J. Hrabka je rozhodnutie prokurátora žiadať zákaz ĽS-NS dobrou správou, lebo podozrení z neústavnosti už bolo veľa. Koltebovci však už raz so systémom vybabrali, pripomenul pre TABLET.TV.

Bratislava 25. mája (Teraz.sk/TASR) – Ak aj Najvyšší súd vyhovie žiadosti generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpustenie Ľudovej strany – Naše Slovensko Mariana Kotlebu, reálne to politickú činnosť tejto skupiny ľudí nezastaví. O svoje mandáty v Národnej rade SR neprídu a do župných volieb môžu kandidovať aj inak, ako pod značkou ĽS-NS. „Som veľmi skeptický k reálnym účinkom takéhoto postupu, lebo je evidentné, že kotlebovci o mandát neprídu a už majú v zálohe pripravenú ďalšiu stranu. Budú len opatrnejší, ale svojich skutočných politických zámerov sa nevzdajú,“ povedal pre TABLET.TV politický analytik Eduard Chmelár.

Naopak, ak by Čižnár na Najvyššom súde neuspel, môže to podľa Chmelára ĽS-NS pomôcť. „Ak sa nepreukáže, že činnosť tejto strany bola v rozpore s demokratickým poriadkom Slovenskej republiky, tak to môže mať úplne opačný efekt,“ povedal. „Predpokladám, že generálny prokurátor má relevantné právne argumenty a že si to premyslel, kým tento návrh podal. Dúfam, že to nie je len politický ťah. A že to má právne ošetrené. Ak áno, tak sa zopakuje situácia, keď bola zrušená Slovenská Pospolitosť. Ale z faktickej stránky sa nič nezmení, lebo kotlebovci si okamžite založia novú stranu,“ povedal Chmelár.

„Uvidíme aj to, aká bude protiargumentácia strany ĽS-NS. A ako budú chcieť vybabrať so systémom, lebo raz s ním už vybabrali,“ reagoval pre TABLET.TV publicista Juraj Hrabko. Krok generálneho prokurátora však schvaľuje.

Viac čítajte tu.