CHMELÁR a HRABKO: Babiš je nebezpečný, Kurz mladý a nie sú socialisti
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Babiš je nebezpečný, Kurz mladý a nie sú socialisti

Politická mapa strednej Európy sa zásadne zmení, zhodli sa v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko a politický analytik Eduard Chmelár.

Bratislava 19. októbra 2017 (TABLET.TV) – Ak mali tohoročné nemecké a francúzske parlamentné voľby zásadný vplyv na ďalšie smerovanie Európskej únie, aktuálne rakúske a české voľby zasa kľúčovo poznačia politickú budúcnosť strednej Európy. Dá sa očakávať posun doprava a možno začiatok intenzívnejšej regionálnej spolupráce. V diskusii na TABLET.TV sa na tom zhodli politický analytik Eduard Chmelár a publicista Juraj Hrabko.

Favoritom českých volieb je líder ANO Andrej Babiš, v Rakúsku vyhral tridsaťjedenročný líder ľudovcov Sebastian Kurz, v Poľsku vládne pravicová strana Právo a spravodlivosť a v Maďarsku rovnako pravicový Fidesz. “Po sobote, voľbách v Česku, bude zrejme Robert Fico jediný socialistický premiér v strednej Európe,” upozornil Hrabko. Chmelár dodal, že napríklad spolupráca Slavkovského formátu, ktorá bola založená na sociálnodemokratickej orientácii premiérov, dostane vážne trhliny. “Aj keď nepochybujem o tom, že Robert Fico si s Andrejom Babišom bude rozumieť výborne,” poznamenal Chmelár. Naopak, posilniť sa podľa neho môže spolupráca V4 s Rakúskom.

Obaja analytici krátko komentovali rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý 18. októbra odsúdil na dlhoročné tresty odňatia slobody bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja SR Mariána J. a Igora Š.

Frustrovaná spoločnosť podľa Chmelára chce vidieť “ľudí potrestaných za rozkrádačky”, v tomto prípade však ide o neprávoplatné rozhodnutie. 

Na margo úlohy strán v nadchádzajúcich regionálnych voľbách na Slovensku Hrabko poznamenal, že bez ohľadu na výsledok volieb budú všetky strany tvrdiť, že uspeli. “Smerom na verejnosť môžeme výstup povedať už dnes, všetky strany vyhrajú,” povedal.

V tejto súvislosti Chmelár spomenul videorozhovor kandidáta na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera. Hoci by sa ako regionálny politik vôbec nemusel vyjadrovať k celoštátnej politike, v rozhovore kritizoval aj celoštátnych predstaviteľov strán, ktoré ho v kraji podporujú. Takýto postup však voličov širokej koalície, ktorá za ním stojí, rozdeľuje a nie spája.

Viac si prečítajte tu.