CHMELÁR a HRABKO: Prejav A. Kisku v europarlamente bol zdvorilostný
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Prejav A. Kisku v europarlamente bol zdvorilostný

Ak bude Robert Fico robiť personálne zmeny, nebude to pod tlakom médií, zhodli sa v TABLET.TV E.Chmelár a J.Hrabko.

Bratislava 16. novembra (Teraz.sk) – Prejav slovenského prezidenta Andreja Kisku na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu bol skôr zdvorilostný a zásadné nové myšlienky nepriniesol. V diskusii na TABLET.TV sa na tom zhodol politický analytik Eduard Chmelár a publicista Juraj Hrabko.

Po Rudolfovi Schusterovi bol Kiska len druhým slovenským prezidentom, ktorý v EP vystúpil. Uviedol, že Európska únia nepotrebuje revolučné riešenia, skôr dotiahnutie existujúcich projektov, ako je Schengen, či spoločný trh. Kritizoval extrémizmus a populizmus a vyslovil sa za to, aby sa Slovensko stalo súčasťou európskych riešení. Na jeho prejav reagovala väčšina prítomných europoslancov pozitívne.

„Takéto prejavy treba vždy hodnotiť v kontexte, porovnávaním. Nie len s predchádzajúcim prejavom slovenského prezidenta, v tomto prípade Schustera, ale aj prejavmi prezidentov okolitých krajín porovnateľnej veľkosti, v našom prípade najmä s českými prezidentmi,“ reagoval Chmelár. 

„Všimnite si, že keď v minulosti vystúpili so svojimi prejavmi českí prezidenti, či už Zeman, Klaus, alebo Václav Havel, vždy vzbudili svojim prejavom obrovskú odozvu, niekedy sa o ňom hovorilo niekoľko týždňov. A je jedno, či niekoho naštvú, niekoho nadchnú, ale je to prejav, ktorý za to stojí, kde je vždy nejaký návrh alebo nová myšlienka,“ tvrdí Chmelár. „Toto bola povinná jazda a premárnená príležitosť. Zopakoval všeobecne známe veci, pohladkal bruško europoslancom, lebo im povedal, že nič netreba meniť. Čo si nemyslím. Nenavrhol alternatívu a ani nezdôvodnil, prečo je to takto v poriadku,“ dodal.

Viac čítajte tu.