J. HRABKO: Ak M. Kotlebovi zrušia stranu, môže si kúpiť novú
PREHRAŤ

J. HRABKO: Ak M. Kotlebovi zrušia stranu, môže si kúpiť novú

S odstupom času ľudia zistia, že zrušenie Mečiarových amnestií nič nevyriešilo a budú sklamaní, povedal v TABLET.TV pri hodnotení udalostí 1. polroka 2017 publicista J.Hrabko.

Bratislava 22. decembra (Teraz.sk) – Koncom mája 2017 posunula Generálna prokuratúra SR Najvyššiemu súdu SR požiadavku na rozpustenie strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Odvtedy súd požiadavku rieši a termín, do ktorého rozhodne, známy nie je. Ale ak by aj rozhodol o rozpustení tejto strany, jej členom to nijako nebráni založiť si nový subjekt. Aj vznik ĽS NS bol reakciou na rozpustenie Slovenskej pospolitosti. „Ak vám dnes Najvyšší súd zruší stranu, nič vám nebráni v tom, aby ste pokračovali v politickej činnosti. Založili si novú stranu, prípadne si kúpili stranu a premenovali ju,“ konštatoval pri hodnotení udalostí prvého polroka 2017 v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

„Pánovi Kotlebovi sa už stalo, že mu zrušili stranu. A objavil sa na politickej scéne s novou. Pán predseda NR SR Danko mešká s prípravou novely zákona o politických stranách. Ale podľa mňa by sa mal novelizovať aj Trestný zákon,“ povedal Hrabko, podľa ktorého je procedúra podľa dnešných pravidiel v praxi neúčinná. „Naozaj by pomohlo, ak by bol v Trestnom zákone v takomto prípade zakotvený aj dočasný zákaz politickej činnosti. Napríklad na päť rokov,“povedal. O činnosti každej strany totiž rozhodujú konkrétni ľudia, ktorí by podľa neho takto niesli zodpovednosť za jej protiústavnosť.

Viac čítajte tu