HRABKO: Koalícia jesennú krízu vyriešila, ale pachuť ostala
PREHRAŤ

HRABKO: Koalícia jesennú krízu vyriešila, ale pachuť ostala

Prezident v otázke ústavných sudcov kapituloval, koaličné strany preto nemajú dôvod výrazne meniť spôsob ich výberu, povedal v rámci rekapitulácie udalostí 2.polroka 2017 v TABLET.TV J. Hrabko.

Bratislava 30. decembra (Teraz.sk) – Koalícii sa podarilo vyriešiť jesennú krízu, téza o stabilite a pevnosti vlády však padla. Na druhej strane, opozícii sa podarilo posilniť svoje pozície v krajských voľbách, reálnu alternatívu k vládnej koalícii sa jej však vytvoriť nepodarilo. „Problém je v tom, že koalíciu nemá kto nahradiť,“ povedal na margo politických udalostí 2. polroka 2017 v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

„Koalícia krízu vyriešila tým, že ostala v pôvodnej zostave. A začala sa tým, že Andrej Danko vypovedal Koaličnú zmluvu,“ reagoval Hrabko na otázku, ako sa začala septembrová kríza koalície a ako ju napokon koaliční partneri vyriešili. 

Hrabko považuje za neštandardné skôr to, že sa napríklad Béla Bugár dozvedel o rozhodnutí Andreja Danka doslova až na poslednú chvíľu, než samotnú technickú otázku vypovedania zmluvy.

„Samozrejme, Koaličná zmluva, ako ju mali podpísanú, určuje iný postup, aký zvolil Andrej Danko. Ale Koaličná dohoda sa týka troch partnerov, to s právom nemá veľa spoločného. Andrej Danko to odôvodňoval tým, že partneri s ním nekomunikujú, každý kope za seba. Išlo aj o trinásty a štrnásty plat a jeho ďalšie požiadavky,“ poznamenal Hrabko. 

„Mimovládne strany možno trochu zaváhali. Z hľadiska politickej taktiky mali hneď, ako kríza nastala, dať návrhy na odvolanie niektorých ministrov. Čím by „vyskúšali“ SNS. Urobili to až neskôr, po funuse, ako sa hovorí. A vtedy už boli vzťahy v koalícii urovnané. Ale to neznamená, že stopy po kríze neostali. Dôvera medzi koaličnými partnermi je naštrbená a už nemôžeme hovoriť o stabilite vlády,“ zhrnul Hrabko.

Viac čítajte tu.