J. HRABKO: Nemecko únos Vietnamca rieši, malo by aj Slovensko
PREHRAŤ

J. HRABKO: Nemecko únos Vietnamca rieši, malo by aj Slovensko

Rozhodnutie prokurátora obžalovať Mariana Kotlebu urobí lídrovi ĽS NS veľkú reklamu, J. Hrabko však nevidí veľkú šancu na to, aby bol napokon aj odsúdený.

Bratislava 3. augusta (Teraz.sk) – Ak vietnamské tajné služby skutočne uniesli svojho občana Trinh Xuan Thanha z členského štátu Európskej únie, Nemecka, a s využitím návštevy svojich politikov v inom členskom štáte, Slovensku, ho vyviezli mimo schengenského priestoru, bude Vietnam čeliť vážnym konsekvenciám. A je v záujme Slovenska dôkladne vyšetriť, čo sa v čase únosu udialo na našom území. V diskusii na Tablet.tv to 2. augusta uviedol publicista Juraj Hrabko.

Skutočnosť, že 23. júla minulého roka došlo v Nemecku k únosu, je podľa neho už mimo akejkoľvek pochybnosti, keďže o tom svedčia výsledky nemeckého vyšetrovania. „Podľa rozhodnutia nemeckého súdu áno. A ja viac verím rozhodnutiu nemeckého súdu ako vyhláseniam Vietnamcov, že to neurobili,“ povedal.

Podozrenie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, že Vietnamci na vývoz uneseného občana využili vtedajšiu návštevu svojho ministra vnútra To Lama v Bratislave, je podľa Hrabka veľmi vážne. „To nie sú iba podozrenia, máme tam rozhodnutie nemeckého súdu, ktorý odsúdil prvého zapleteného do únosu. Sú známe rôzne rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní. Takže áno. Ako hovorí príslovie, keď niečo vyzerá ako kačka, chodí ako kačka a kváka ako kačka, je to kačka. Tie podozrenia sú veľmi silné. Je v záujme Slovenska, nie Nemecka, aby to bolo vyšetrené. Teda či sa naozaj stalo to, že na územie Slovenska bol násilím zavlečený a potom aj odvlečený násilím občan cudzieho štátu,“ povedal Hrabko.

Viac čítajte tu.