HRABKO: Odchod strany z koalície neznamená automaticky pád vlády
PREHRAŤ

HRABKO: Odchod strany z koalície neznamená automaticky pád vlády

Je pochopiteľné, že opozičné strany žiadajú pád vlády. Čo by to bolo za opozíciu, ktorá by nežiadala pád vlády a čo by to bolo za vládu, keby svoj pád pripustila, povedal v TABLET.TV J.Hrabko.

Bratislava 9. augusta (Teraz.sk) – Ak by Most – Híd vyhodnotil kauzu s únosom vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha tak, že v súlade s vyhlásením svojho predsedu Bélu Bugára opustí vládnu koalíciu, neznamená to automaticky predčasné voľby a dokonca ani pád vlády. V diskusii na TABLET.TV to vyhlásil publicista Juraj Hrabko.

Ak by sa počet členov vládnej koalície zmenil na dvoch, Smer-SD a SNS, stále majú podľa Hrabka možnosť rokovať o parlamentnej podpore menšinového kabinetu. Dokonca aj s Mostom – Híd výmenou za prísľub realizácie programového vyhlásenia vlády aj v tých častiach, ktoré presadili bugárovci. „Je v záujme Mosta, aj keby sa dištancoval vystúpením z koalície, dohodnúť sa na tých veciach, na ktorých sa dohodnúť treba. Lebo po ďalších voľbách už nemusí mať slovo v koalícii, ak sa aj dostane do parlamentu. Preto musí využiť šancu teraz,“odhadol Hrabko. 

„Toto lepidlo drží pokope takmer akúkoľvek koalíciu, aj to neplatí úplne, lebo sme videli strany, ktoré dokázali povaliť aj vlastnú vládu. Čo je pre mňa doteraz nepochopiteľné. Béla Bugár podľa mňa také niečo neurobí,“ odhadol Hrabko.

Pri rozhodovaní Mosta – Híd, či ostane členom vládnej koalície podľa neho zaváži najmä to, či na únose vietnamského občana participoval exminister Robert Kaliňák alebo ministerstvo vnútra vedome a aktívne, ako by to mohlo vyplývať z indícií publikovaných v článku Denníka N, alebo exminister v čase poslednej návštevy vietnamského kolegu To Lama o únose vôbec nevedel, ako to tvrdí on a dokladuje to testom na detektore lži. 

Obidve vysvetlenia sa podľa Hrabka navzájom vylučujú a obe indikujú diametrálne odlišnú situáciu. „Slovensko nemôže povedať, že sa skutok nestal, že nebol unesený. Ale ide o to, či to bolo s vedomím slovenských štátnych orgánov alebo boli podvedení. Takto to hodnotí aj nemecký súd, nekonštatuje, že to bolo s vedomím ministerstva vnútra alebo štátnych orgánov Slovenska ale pripúšťa možnosť, že sme boli podvedení. Že to bolo všetko narýchlo a tajné služby nestačili zareagovať. Nestačili zareagovať, samozrejme, v prvom rade nemecké tajné služby,“ poznamenal Hrabko.

Viac čítajte tu