HRABKO: Kuciakovho vraha možno nenájdu nikdy
PREHRAŤ

HRABKO: Kuciakovho vraha možno nenájdu nikdy

Zmeny na postoch štátnych tajomníkov rezortov zahraničných vecí a spravodlivosti vníma publicista Juraj Hrabko pozitívne.

Bratislava 25. augusta (Teraz.sk) – Je správne, ak novinárska verejnosť, či už slovenská, alebo zahraničná prostredníctvom organizácie Reportéri bez hraníc, vytvára na orgány činné v trestnom konaní tlak pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej. Ale tlak verejnosti a ani eventuálne maximálne nasadenie pri vyšetrovaní nedávajú záruku úspechu. V diskusii na TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

„Je celkom možné a treba to otvorene povedať, že možno sa meno vraha ani objednávateľa nedozvieme nikdy,“ povedal Hrabko, podľa ktorého sa s postupujúcim časom šanca na vyšetrenie prípadu znižuje.

Generálna prokuratúra prisľúbila informovať o stave vyšetrovania až v septembri, hoci novinári žiadajú informácie o výsledkoch vyšetrovania už teraz. Hrabko súhlasí s tým, že priebežné zverejňovanie vypátraných stôp a podrobností z vyšetrovania by mohlo v konečnom dôsledku pomáhať páchateľom. Na niektoré otázky však podľa neho môžu orgány činné v trestnom konaní odpovedať kedykoľvek a novinári by sa ich mali pýtať.

„Otázky na vyšetrovateľov by mali byť, či je ešte stále medzinárodný tím, alebo len slovenský. Či sú tam tí najlepší, či majú všetky prostriedky, ktoré im ministerstvo môže zabezpečiť, či majú dostatok ľudí. To sú otázky, ktoré novinári majú klásť kompetentným a tí musia dávať odpovede, lebo toto nie je žiadna utajovaná skutočnosť,“ poznamenal Hrabko.

Na otázku, čo dôveruje orgánom činným v trestnom konaní, že vyvíjajú pri vyšetrovaní maximálne úsilie, Hrabko odpovedal, že skôr áno. „Nemyslím si, že by to nejako zdržovali. Myslím si, že okrem objednávateľov a samotných páchateľov by sme všetci ostatní boli radi, keby sme sa čím skôr dozvedeli výsledok,“ povedal.

Viac čítajte tu.