HRABKO: Každý sa dištancuje od toho, že sa stýkal s Kočnerom
PREHRAŤ

HRABKO: Každý sa dištancuje od toho, že sa stýkal s Kočnerom

Prezident Andrej Kiska ani dnes nie je povinný vymenovať presnú polovicu z kandidátov zvolených parlamentom, ÚS v tejto veci nikdy výklad ústavy nepodal, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 27. októbra (Teraz.sk) – Hoci sa o Marianovi Kočnerovi dlhé roky vedelo, že je to nebezpečný človek, ktorý systematicky zhromažďuje citlivé informácie, politické a manažérske špičky sa s ním podľa publicistu Juraja Hrabka aj tak stretávali. „Teraz sa každý dištancuje od toho, že sa s Marianom Kočnerom stýkal. Naposledy aj Václav Mika, keď sa objavila tá fotografia z Donovalov,“ povedal Hrabko v TABLET.TV.

Mika trinásť rokov starú fotografiu s modelkou Adrianou Sklenaříkovou, Marianom Kočnerom, Borisom Kollárom a Monikou Beňovou z Donovalov vysvetľuje tak, že išlo o spoločenskú akciu, na ktorú ho pozval Sklenaříkovej manažér. „Ak je človek vo vysokej funkcii, musí si dávať pozor, v akej spoločnosti sa pohybuje, lebo sa mu to môže vypomstiť,“poznamenal Hrabko.

Za väčší problém však považuje, ak sa s problematickým podnikateľom stretáva niekto, kto je vo vysokej štátnej funkcii. „Ja som nikdy nevyčítal pánovi Sulíkovi, že bol na raňajkách u Kočnera, ale vyčítal som to predsedovi parlamentu, ktorým Sulík vtedy bol,“ poznamenal Hrabko s tým že predseda Národnej rady (NR) SR je druhým najvyšším predstaviteľom štátu.

Hoci bývalý novinár a šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth popiera medializované informácie, podľa ktorých pre Kočnera sledoval investigatívnych novinárov, vrátane Jána Kuciaka, podľa Hrabka sa za preukázané dá považovať minimálne to, že Kočner na novinárov informácie zbieral. Samotný podnikateľ sa tým nikdy netajil. „Nevyhrážal sa iba novinárom, ale aj politikom,“ pripomenul Hrabko podnikateľove tlačové konferencie. 

Na margo vyhlásenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), podľa ktorého ÚSP považuje vynášanie informácií z Kuciakovho spisu za snahu napomáhať páchateľom trestnej činnosti, Hrabko poznamenal, že by si mali najprv pozametať pred vlastným prahom. „Nemožno sa čudovať tomu, že médiá zverejňujú informácie, ku ktorým sa dostanú, veď to je ich poslanie. Prokuratúra nech si urobí poriadok, nech zabezpečí, aby sa informácie nevynášali zo spisu a potom o nich médiá nebudú môcť informovať,“ povedal Hrabko.

Viac čítajte tu.