HRABKO: A. Kiska prejavil ústavnú kreativitu podľa vzoru M. Zemana
PREHRAŤ

HRABKO: A. Kiska prejavil ústavnú kreativitu podľa vzoru M. Zemana

Prezident si novú stranu promuje ešte v čase, keď je vo funkcii, lebo vtedy je jeho hlas silnejší. Ale nie je to slušné, povedal v TABLET.TV J. Hrabko.

Bratislava 19. apríla (Teraz.sk) – Prezident Andrej Kiska menovaním troch ústavných sudcov z ôsmich kandidátov zvolených parlamentom vyriešil podľa publicistu Juraja Hrabka neštandardnú situáciu neštandardným spôsobom. „Prejavil pri tom aj istú dávku ústavného kreativizmu podľa vzoru pána prezidenta Zemana,“ reagoval Hrabko v TABLET.TV. 

V optimálnom prípade mal parlament zvoliť prezidentovi 18 kandidátov na posty ústavných sudcov a ten z nich mal podľa ústavy vybrať a vymenovať polovicu, pričom druhá polovica by automaticky vypadla z hry o funkcie sudcov Ústavného súdu. 

Parlament si však svoju povinnosť nesplnil a dokázal prezidentovi poskytnúť len osem kandidátov. Ani z tých prezident z nich nevymenoval polovicu, ale iba troch sudcov a na stole ostala otázka, či môže prezident alebo prezidentka v budúcnosti vyberať sudcov aj z tých piatich kandidátov, ktorých Andrej Kiska do funkcií nevymenoval. „Podľa pána prezidenta sú v hre, podľa môjho názoru v hre nie sú,“ poznamenal Hrabko.

Via čítajte tu.