HRABKO: Americký prezident sa doteraz nestretol s Kiskom ani Zemanom
PREHRAŤ

HRABKO: Americký prezident sa doteraz nestretol s Kiskom ani Zemanom

Ak Veľká Británia napokon zorganizuje eurovoľby, zrejme budú verejnosťou vnímané len ako dočasné opatrenie. Podľa Juraja Hrabka však asi aj tak dosiahnu vyššiu volebnú účasť ako na Slovensku.

Bratislava 27. apríla (Teraz.sk) – Americký prezident Donald Trump, ktorý sa nedávno stretol s českým premiérom Andrejom Babišom (ANO), 3. mája v Bielom dome prijme aj slovenského predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD). Dodnes sa však nestretol s českým prezidentom Milošom Zemanom a už je zrejmé, v čase svojej exekutívy stretnutie s ním nedosiahne ani slovenská hlava štátu Andrej Kiska. V diskusii na TABLET.TV to poznamenal publicista Juraj Hrabko.

Z priamo volených slovenských prezidentov tak bude Andrej Kiska zatiaľ prvý, ktorý sa nestretol s americkou hlavou štátu. „Je to také malé zaucho pre prezidenta Andreja Kisku, že nedostal pozvanie v čase, keď je v úrade. Na druhej strane, ešte sa tam nedostal ani Miloš Zeman a to je v úrade dlhšie ako Andrej Kiska,“ povedal Hrabko.

V novembri 2013 prijal vtedajší americký prezident Barack Obama slovenského premiéra Roberta Fica, päť rokov predtým prijal prezident George W. Bush slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča. V marci 2006 navštívil Biely dom premiér Mikuláš Dzurinda, v marci 2005 predseda NR SR Pavol Hrušovský a v apríli 2003 prezident Rudolf Schuster.

Z hľadiska praktického efektu rozhovorov je podľa Hrabka pre amerického prezidenta niekedy jednoduchšie hovoriť s premiérmi, ktorí majú v rukách výkonnú moc štátu.„Výkonná moc je hlavne na premiérovi. Tak, ako bol pred nedávnom v Bielom dome Andrej Babiš, teraz ide premiér Peter Pellegrini,“ poznamenal Hrabko. 

Viac čítajte tu.