HRABKO: Úspech v eurovoľbách závisí najmä od disciplinovanosti voličov
PREHRAŤ

HRABKO: Úspech v eurovoľbách závisí najmä od disciplinovanosti voličov

Rakúsky prezident po kauze Heinz-Christian Stracheho postupoval opačne, ako to robí náš. Neoznačil Rakúsko za mafiánsky štát, ale povedal: Toto nie sme my, konštatuje J. Hrabko.

Bratislava 22. mája (Teraz.sk) – O úspechu vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), vzhľadom na extrémne nízku voličskú účasť, nerozhodujú dvojciferné čísla v celoštátnych prieskumoch preferencií politických strán, ale v prvom rade široká členská základňa strany a disciplinovanosť jej voličov. V diskusii na Tablet.tv to povedal publicista Juraj Hrabko.

Pri účasti na úrovni trinástich percent z roku 2014 sa do Európskeho parlamentu môžu dostať aj úplne malé strany, ktoré však dokážu efektívne mobilizovať svojich voličov. „Výsledky naozaj môžu byť aj prekvapujúce. Pri väčšej účasti by tie tzv. okrajové strany nemali šancu. Skončili by pod päťpercentnou hranicou,“ povedal Hrabko.

Na druhej strane, nízka účasť podľa neho znamená, že istotu postupu nemajú ani „veľké“strany, ktoré v prieskumoch dlhodobo prekračujú päť percent. Ak nedokážu mobilizovať svoju časť voličov, môžu vo voľbách pohorieť. „Celkom dobre si to uvedomujú aj zástupcovia Európskej komisie na Slovensku. Rozbehli kampaň (na zvýšenie voličskej účasti, pozn. teraz.sk), akú doteraz nerobili a ktorá bola podľa môjho názoru aj veľmi nákladná,“ poznamenal Hrabko s dodatkom, že alarmujúce môžu byť výsledky prieskumov preferencií mladých ľudí, u ktorých vysoko nadpriemerne boduje Kotlebova ĽS NS.

 

Viac si prečítajte TU.