V Košiciach sa uskutoční 25. ročník filmového festivalu Art Film Fest
PREHRAŤ

V Košiciach sa uskutoční 25. ročník filmového festivalu Art Film Fest

Pozrite si video.

Košice 25. januára (TASR) – Filmový festival Art Film Fest (AFF) oslávi tento rok 25. výročie a do Košíc podľa organizátorov prinesie svetovú kinematografiu, rešpektované osobnosti filmu a neopakovateľnú atmosféru filmového diania. Sloganom festivalu je Art Film na dobrom mieste!" a jeho prezidentom je herec Milan Lasica. O festivale, ktorý sa uskutoční v dňoch 16. až 24. júna, informovali organizátori dnes v Košiciach.

Tvrdia, že ten rok bude festival ešte viac košický. A to nielen počtom ľudí pracujúcich na jeho príprave, no predovšetkým zapojením napríklad košických škôl do kreovania udalostí, ktoré budú festivalu predchádzať. "Urobíme všetko preto, aby festivalom žilo a dýchalo doslova celé mesto a do Košíc cestovali ľudia z celého Slovenska za filmami a neopakovateľnou atmosférou," tvrdí umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel.

Tradične festival navštívi množstvo osobností filmu a filmovej tvorby. "Pracujeme na tom, aby medzi hosťami 25. ročníka bola aj filmárska hviezda minimálne európskeho formátu," sľubuje umelecký šéf Peter Nágel.

Program bude aj tento rok rozdelený do viacerých sekcií s premiérovou kategóriou Be2Can Starter, čo je prehliadka najlepších filmov z Benátok, Berlína a Cannes. "Dnes máme potvrdené už štyri špičkové filmy z posledného festivalu z Benátok. Je to víťazný film Žena, ktorá odišla, potom je tam nový film Emira Kusturicu Na mliečnej ceste, špičkový dokument Terrenca Malicka, klasika svetovej kinematografie, Cesta časom a posledným filmom, oceneným opäť v Benátkach, je argentínsky film Ctihodný občan," priblížil pre TASR Nágel.

Festivalu bude oddnes v Košiciach predchádzať séria filmových podujatí. V rámci nej spoločnosť Film Europe uvedie i ďalšie slovenské premiéry. "Nateraz môžem avizovať skvelú dánsku čiernu komédiu Small Town Killers, ktorá sa stáva festivalovým hitom, a tiež Slávu, čo je najoceňovanejší bulharský film súčasnosti," povedal prezident distribučnej spoločnosti Ivan Hronec.

O hlavné ceny Art Film Festu Modrý anjel sa budú uchádzať snímky v Medzinárodnej súťaži hraných i krátkych filmov. Festival pokračuje aj v tradícii oceňovania známych osobností. Mená prvých ocenených laureátov sa verejnosť dozvie v najbližších týždňoch.

Jednou z noviniek tohtoročnej programovej ponuky je Peter Kerekes špeciál, v ktorej košický rodák a medzinárodne uznávaný filmár predstaví svoje obľúbené filmy a hostí.

Minulý rok uviedol AFF v 15 programových sekciách 160 filmov z 57 krajín celého sveta. Pozrelo si ich 20.000 divákov. Víťazom hlavnej ceny Modrý anjel za najlepší film sa stala izraelsko–americká snímka Stanica 48 režiséra Udiho Aloniho.