ŠTS v Pezinku začal pojednávanie v kauze zmeniek v prítomnosti Pavla R.
PREHRAŤ

ŠTS v Pezinku začal pojednávanie v kauze zmeniek v prítomnosti Pavla R.

Pozrite si video.

Pavol R. trvá na svojej nevine, obhajcovia namietajú účelovosť konania 


      Bratislava 22. júla (TASR) – Obžalovaný v kauze v kauze údajného falšovania zmeniek TV Markíza a bývalý šéf televízie Pavol R. trvá na svojej nevine. Obhajoba namieta účelovosť konania a obviňuje prokurátora Jána Šantu z nepripustenia jediného dôkazného návrhu do vyšetrovacieho spisu. Povedali to na hlavnom pojednávaní v kauze falšovania televíznych zmeniek a marenia spravodlivosti na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. 


      Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".


      Súčasťou obhajoby, ktorú za Mariana K. predniesol advokát Michal Mandzák, bolo opätovné tvrdenie, že obžalovaný nemá právo na dôverný rozhovor s advokátmi. Trestné oznámenie spochybnil z dôvodu, že sa Markíza najprv bránila prostredníctvom civilného sporu a až keď ho prehrala, obrátila sa na políciu.


      Na to reagoval zástupca poškodenej Markízy Daniel Lipšic s tým, že televízia nemala donedávna dôveru v orgány činné v trestnom konaní. „Dôkazom toho je v spise sa nachádzajúci materiál, ktorý spracovala Národná protikorupčná jednotka NAKA, ktorú viedol Krajmer“. Tá podľa Lipšica nebola vôbec príslušná na právnu kvalifikáciu falšovania cenných papierov. Na záver reči dodal, že jeden z obžalovaných mal ešte donedávna vplyv na orgány činné v trestnom konaní, čo je taktiež dôvodom, prečo sa až teraz obrátila na cestu trestného konania.


      Dohodu o vine a treste nepripustil prokurátor ani obžalovaní. Celé pojednávanie bude vedené v neprítomnosti Mariana K. Ten je okrem iného obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Po prestávke vypovedá Pavol R.