NBS: Rast slovenskej ekonomiky by sa mal v tomto roku spomaliť na 2,5 %
PREHRAŤ

NBS: Rast slovenskej ekonomiky by sa mal v tomto roku spomaliť na 2,5 %

Pozrite si video.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Rast slovenskej ekonomiky by sa mal v tomto roku spomaliť na 2,5 % a v budúcom roku na 2,4 %. V roku 2021 by sa mal mierne zrýchliť na 2,7 %. Vyplýva to z najnovšej strednodobej predikcie Národnej banky Slovenska (NBS).
      "Slovenská ekonomika dnes kráča dolu kopcom. Zatiaľ však pred nami nie je žiadna priepasť a nehrozí nám ani žiadny pád," poznamenal guvernér NBS Peter Kažimír s tým, že cyklus ekonomiky je v súčasnosti negatívne prehlbovaný externými faktormi. Priblížil, že ide najmä o protekcionizmus či chaos okolo brexitu.
      Podotkol, že v súčasnosti nie je na mieste hovoriť o kríze, treba však byť ostražitý. "Slovenská ekonomika stále rastie, to treba povedať s úplnou istotou, hovoríme o spomaľovaní, ale rovnako hovoríme aj o stále silnom trhu práce," dodal.
      Vnútorný dopyt v ekonomike je podľa viceguvernéra NBS Ľudovíta Ódora stále dobrý, vonkajšie vplyvy však smerujú k ochladeniu ekonomiky. Kombinácia týchto faktorov tak podľa jeho slov spôsobuje, že centrálna banka postupne reviduje prognózu smerom nadol. "To, čo nás, samozrejme, drží, je najmä vnútorný dopyt, trh práce, kde aj zamestnanosť aj mzdy naďalej rastú a vytvárajú tak predpoklady pre relatívne stabilný rast spotreby domácností," skonštatoval.
      Pri inflácii zatiaľ podľa neho dominujú najmä nákladové faktory. V inflácii môže podľa jeho slov dôjsť v krátkodobom horizonte k pozitívnemu riziku z pohľadu ceny ropy, avšak v dlhodobom horizonte, keď ekonomický rast bude slabší, riziká pôjdu smerom nadol.
      Oproti prvému štvrťroku všetky konflikty v medzinárodnom obchode, ktoré sa pretavujú do neistoty, ubrali 2,6 % v prípade zahraničného dopytu. Pociťujú to podľa Ódora tie odvetvia, ktoré sú priamo naviazané na medzinárodný obchod, najmä priemysel. "Tie odvetvia, ktoré sú naviazané na domáci dopyt, tie vykazujú veľmi dobré čísla, a tým pádom ten mix toho priemyslu a služieb nás ešte stále drží na relatívne silných úrovniach," uviedol s tým, že slabšie výsledky v priemysle alebo iných odvetviach sa postupne musia prejaviť aj na trhu práce.
      Poukázal aj na to, že krátkodobo boli niektoré čísla aj pozitívnym prekvapením. "V zamestnanosti ideme o desatinku vyššie a tie negatívne faktory sa potom prejavia až na horizonte 2020, 2021 a taká najväčšia revízia smerom nahor je v mzdovej oblasti, predovšetkým z presúvania odmien a 13. platov, aby sa využili tie zákonné úľavy a možnosti, ktoré tam sú," skonštatoval viceguvernér s tým, že verejný sektor vykázal veľmi silný mzdový nárast. Zároveň dodal, že hneď ako mzdy narástli, nie je predpoklad, že bude výrazný prepad smerom nadol koncom roka.
      V reálnej ekonomike podľa Ódora prevládajú riziká smerom k nižšiemu rastu, najmä vplyvom pokračujúcich protekcionistických opatrení a pretrvávajúcich nejasností okolo brexitu. Menová politika v eurozóne však pôsobí prorastovo.