Bojujete s nadváhou? Lekárka vám poradí, ako na to
PREHRAŤ

Bojujete s nadváhou? Lekárka vám poradí, ako na to

Ako na ľudský organizmus vplýva zvýšené množstvo tuku v tele a prečo sa s týmto problémom oplatí bojovať, vám v relácii ZDRAVIE prezradí MUDr. Adela Penesová.

Bratislava 1. februára (TABLET.TV) – V posledných rokoch sa počet ľudí s nadváhou a obezitou celosvetovo zvyšuje. Ide o následok modernizácie doby. Máme nedostatok pohybu a napriek dostupnosti pestrého výberu rôznych potravín často siahame práve po tých vysoko kalorických, ktoré nám výrobcovia prezentujú ako lákadlá. Vedie to k tomu, že „si potláčame svoju prirodzenú reguláciu pocitu sýtosti,“ hovorí MUDr. Adela Penesová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

 „Enormne narastá výskyt detskej obezity. Kým v 80-tych rokoch to bolo nejakých 4 – 5 % detí, dnes to je už 15 % detí, ktoré majú obezitu.“ Až v 80 % prípadov pritom obezita u týchto detí pretrvá aj do dospelosti.

Príčin vzniku obezity je niekoľko. Najčastejšie ide o nerovnováhu medzi príjmom kalórií v strave a výdajom energie počas dňa. Ak naše jedlo obsahuje viac energetických hodnôt ako je naše telo schopné zužitkovať a minúť, potom sa tuky v našom tele ukladajú.

Sú však aj také príčiny, kde musíme myslieť na to, že to môže byť niečo iné, teda hovoríme o sekundárnej obezite. A to je napríklad v tom prípade, ak je to spôsobené geneticky. Alebo je to možné navodiť aj mnohými liekmi. Napríklad liečba kortikoidmi zvyšuje pravdepodobnosť pre vznik obezity,“ dodáva lekárka. Medzi príčiny vzniku nadváhy a obezity patrí aj znížená funkcia štítnej žľazy.

Ľudský metabolizmus funguje u každého človeka individuálne. Nezanedbateľnú úlohu tu zohráva aj vek. MUDr. Penesová upozorňuje, že „po 40-tke sa nám metabolizmus spomaľuje. Ten pokles ako rozdiel medzi 40-ročnou ženou a 65-ročnou ženou je až o 15 %. Čiže my musíme aj s tým vekom rátať s tým, že naše telo si vyžaduje menej energie, trošku to prispôsobiť.

Ak si človek so svojou váhou dlhodobo nevie rady, mal by sa obrátiť na odborníkov. „Treba si uvedomiť, že stačí niekedy o 5 % znížiť telesnú hmotnosť a znížime si riziko mnohých ochorení.“ Podľa MUDr. Adely Penesovej stojí liečba obezity na troch základných pilieroch: redukcia príjmu kalórií, nastavenie nového jedálnička a výber vhodnej pohybovej aktivity. „Môžeme tomu pacientovi zostaviť jedálniček tak, že bude spokojný aj čo sa týka množstva,“ dodáva lekárka.

Dôležité pri boji s nadváhou sú v neposlednom rade podpora rodiny a okolia, ako i riešenie problémov, ktoré môžu problém s priberaním spúšťať.