Albánske poklady pod morskou hladinou
PREHRAŤ

Albánske poklady pod morskou hladinou

Krajina má najmenej preskúmané pobrežie na svete.

Saranda 6. augusta (TABLET.TV) – Na morskom dne v okolí albánskeho mesta Saranda ležia stovky amfor a terakotových nádob, v ktorých sa uchovával olivový olej a víno. Išlo o náklad obchodných lodí, ktoré brázdili vody v týchto končinách pred viac ako 1600 rokmi. Podľa morského biológa Dereka Smitha ukrýva morské dno ešte doteraz neobjavené poklady. “Z toho, čo som doteraz videl, mi je jasné, že nezaplávate viac ako len pár metrov bez toho, aby ste nezazreli niečo úžasné, “ s nadšením dodáva Smith.

Podľa odborníkov ide o artefakty, ktoré majú vysokú hodnotu nielen z hľadiska historického, ale aj biologického. Potopené vraky sa často stávajú domovom rýb a postupne sa menia na “umelé” útesy.

Krajina by chcela vďaka týmto objavom prilákať viac turistov a nadšencov potápania. Na druhej strane sa však vynárajú obavy, či by nedochádzalo k rabovaniu. Riaditeľ Národnej pobrežnej agentúry Auron Tare k tomu dodáva, že "v blízkej budúcnosti by sa svet vrakov mal otvoriť odbornej verejnosti. Niektoré z modernejších vrakov, kde by nedošlo k stratám v zmysle rabovania, by sme zase mohli sprístupniť potápačskému priemyslu.”

Donedávna malo Albánsko jedno z najmenej preskúmaných pobreží na svete. Jeho výskum však za posledné roky pokročil a v súčasnosti je zmapovaná oblasť od gréckych hraníc až po albánske mesto Vlora.