Vďaka novým okuliarom uvidia ostrejší a farebnejší svet
PREHRAŤ

Vďaka novým okuliarom uvidia ostrejší a farebnejší svet

Pre ľudí, ktorí napríklad potrebujú rôzne okuliare na čítanie a do diaľky, alebo používajú bifokálne alebo progresívne šošovky, budúcnosť vyzerá ružovo.

Utah 27. januára (TABLET.TV) - Nové technológie pomáhajú aj ľuďom, ktorí majú problém so zrakom. Tím elektrotechnikov a počítačových expertov z univerzity v Utahu vynašiel okuliare s objektívmi, ktoré sa zaostrujú v závislosti od toho, na čo sa užívateľ pozerá.

To znamená, že keď si ich nasadíte, automaticky sa nastavia tak, aby ste mali najjasnejší obraz-  či už čítate knihu, alebo sa snažíte spoznať svojho priateľa na druhej strany ulice.

Šošovky okuliarov nie sú z plastu ani skla, ale tvorí ich dvojica gumových membrán, medzi ktorými je tekutý glycerín. Zadnú stranu membrány ovplyvňuje séria troch mechanických pohonov, ktoré pohybujú membránou tam a späť a menia tak zakrivenie šošovky. K dispozícii je tiež vstavaný diaľkomer, ktorý meria vzdialenosť objektu pomocou infračerveného svetla.

Prototyp okuliarov zatiaľ síce nevyzerá ako módna vychytávka, ale šéf tímu Carlos Mastrangelo, avizuje, že "ľahšie a atraktívnejšie modely" by sa mali dostať na trh do troch rokoch.

Iné okuliare zaujmú najmä farboslepých. Jeden z dvanástich mužov a jedna z 200 žien trpí nejakou formou poruchy farbocitu. Existujú rôzne typy farbosleposti, ale spoločný problém je rozlíšenie medzi červenou a zelenou. Náhoda pomohla vedcovi Donovi McPhersonovi nájsť riešenie, aby farboslepí videli viac farieb. Pred vyše desiatimi rokmi robil ochranné okuliare pre laserovú chirurgiu. Dozvedel sa, že lekári si často tieto okuliare požičiavali z operačnej sály a používali ich ako slnečné okuliare. Keď si ich vyskúšal, všimol si, že svet vyzerá pestrejšie. Jeho farboslepý kamarát si náhodou tieto okuliare raz požičal a zrazu uvidel oranžové kužele na zelenej tráve, ktoré doteraz nerozoznával.

Don McPherson následne dostal grant od Medzinárodného inštitútu zdravia a po rokoch výskumu a klinických štúdií spoluzaložil firmu na výrobu okuliarov EnChroma. Odvtedy predali takmer 30.000 okuliarov pre ľudí na celom svete.  Ale okuliare nefungujú pre každý typ deficitu farebného videnia.  Asi 80 percent užívateľov si všimne rozdiel. Firma už pracuje na novej technológii, aby pomohla všetkým farboslepým.