Dnes je posledný deň odvolacieho súdu s nórskym masovým vrahom A. B. Breivikom
PREHRAŤ

Dnes je posledný deň odvolacieho súdu s nórskym masovým vrahom A. B. Breivikom

Breivik minulý rok zažaloval nórsku vládu za porušenie svojich ľudských práv, ku ktorému malo dôjsť jeho izolovaním od spoluväzňov a častými osobnými prehliadkami.

Skien 18. januára (TABLET.TV) – Súdny proces v nórskom meste Skien s 37-ročným vrahom Andersom Behringom Breivikom dnes pokračuje. Ide o posledný deň pojednávania, v ktorom sa nórska vláda odvoláva voči aprílovému rozsudku krajského súdu. Ten uznal, že Breivik bol vo väzbe vystavený neľudským podmienkam a porušeniu ľudských práv.

Breivik minulý rok zažaloval nórsku vládu za porušenie svojich ľudských práv, ku ktorému malo dôjsť jeho izolovaním od spoluväzňov a častými osobnými prehliadkami. Sťažoval sa tiež, že mu počas presunov medzi jeho troma väzenskými celami často nasadzovali putá a že so svojím právnikom mohol komunikovať len cez sklenenú stenu.
Krajský súd v Osle mu v prekvapivom verdikte z apríla dal čiastočne za pravdu. Rozhodol pritom, že Breivikove väzenské podmienky boli v rozpore s článkom Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, ktorý zakazuje nehumánne a ponižujúce zaobchádzanie s väznenými osobami. Odmietol však Breivikovo tvrdenie, že nórska vláda porušila tiež jeho právo na rešpektovanie súkromia a rodinného života.

Právnik odsúdeného sa na dnešnom odvolacom súde snaží dokázať, že vo väzbe má zlé podmienky a nedostatok kontaktu s ľuďmi. Štát tvrdí opak. Argumentuje tým, že v rámci väzenia sa do kontaktu s ľuďmi dostáva denne a raz týždenne má možnosť viesť dôverné rozhovory s kňazom.

Odvolací súd by mal rozhodnúť vo februári.

Pravicový extrémista Anders Behring Breivik 22. júla 2011 zabil pri dvoch útokoch v Osle a v letnom tábore ľavicovej mládežníckej organizácie na neďalekom ostrove Utöya 77 ľudí. Za svoj čin dostal podľa nórskeho práva najvyšší možný trest odňatia slobody na 21 rokov. Jeho pobyt za mrežami je však možné predlžovať, kým bude považovaný za nebezpečného pre spoločnosť. Vo väzení pravdepodobne strávi zvyšok svojho života.