M. KAHANEC: Slovensko nevyvíja aktivity, aby pritiahlo späť Slovákov pracujúcich v cudzine
PREHRAŤ

M. KAHANEC: Slovensko nevyvíja aktivity, aby pritiahlo späť Slovákov pracujúcich v cudzine

Na Slovensku firmy hľadajú ľudí, no v zahraničí pôsobí 300 tisíc Slovákov a u nás len necelých 40 tisíc cudzincov. Čo spôsobuje v našej ekonomike tento nepomer?

Bratislava 23. marca 2017 (TABLET.TV) - Hosťom Richarda Kvasňovského v štúdiu je doc. Mgr. Martin KAHANEC, M.A., vedúci Katedry sociálneho rozvoja a práce Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave a riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu pre výskum práce (CELSI).

Len za posledný rok sa počet pracujúcich cudzincov na Slovensku zvýšil o viac ako štvrtinu. Hoci historicky Slováci vždy viac migrovali za prácou, na opačný trend, keď u nás bude pôsobiť viac cudzincov, nie sme pripravení. „V minulosti sa to stalo Írom a Španielom, ktorí migrovali za prácou. V posledných desaťročiach sa situácia otočila a na ich pracovné trhy smerovalo množstvo zahraničných pracovníkov. To sa môže stať aj nám. Musíme sa na to pripraviť,“ upozornil Kahanec.

Podľa Kahanca príchod cudzincov je dôkazom, že možnosti na našom pracovnom trhu sa zlepšujú a to by mohlo prilákať späť mnohých Slovákov, ktorí odišli za prácou do iných členských krajín EÚ. Vláda však musí byť v tomto smere aktívnejšia. „Slovensko nevyvíja aktivity, aby späť pritiahlo Slovákov pracujúcich v zahraničí. Nemáme na to pripravenú administratívu. Ich návrat je často komplexná téma. V zahraničí ich registrovali v iných systémoch zdravotného a sociálneho zabezpečenia. Je preto potrebné zabezpečiť, aby sa dokázali opäť, jednoducho a čo najskôr zaregistrovať aj na Slovensku,“ konštatoval Kahanec s tým, že návrat Slovákov domov má aj širší rozmer, ktorý je potrebné využiť.

„Migranti sú aj na to, aby pomáhali vytvárať vzťahy s prostredím, kde dlho žili a pohybovali sa. Potvrdzujú to dáta a je to benefit pre vysielajúcu krajinu,“ dodal Kahanec.

Sledujte reláciu EKONOMIKA Tu a teraz každý štvrtok od 14:00 hod.