V. VAŇO: Grécko na tom nie je ekonomicky tak zle, ako vyzerá
PREHRAŤ

V. VAŇO: Grécko na tom nie je ekonomicky tak zle, ako vyzerá

Island, Írsko a Grécko, tri európske krajiny najviac postihnuté finančnou krízou. O tom, ako sa tieto štáty popasovali s dôsledkami ekonomického prepadu, hovoril šéfekonóm Sberbank Europe V. Vaňo.

Bratislava 13. apríla (TABLET.TV) - Island a Írsko pocítili krízu cez hazardné investovanie svojich bánk. „Tieto banky sa správali ako hedžové fondy, lacno si požičiavali v Európe a investovali v USA do vysoko výnosných, no zároveň vysokorizikových cenných papierov. Na ozdravenie bánk si museli požičať, ale ostrovné štáty si dokázali utiahnuť opasky a z najhoršieho sú vonku,“ povedal Vaňo.

Obe krajiny vlani rástli veľmi rýchlo. Hrubý domáci produkt Islandu sa zvýšil o viac ako sedem a Írska o viac ako päť percent.

Na rozdiel od gréckej ekonomiky, ktorá po roku 2008 čelí poklesu alebo stagnácii. Podľa Vaňa však aj Grécko je už na tom lepšie, než vyzerá.

„Nebol by som pesimistický ohľadom Grécka. Vláda už vlani hospodárila s primárnym prebytkom. Celková konsolidácia a zlepšenie verejných financií dosiahlo viac než štyri percentá HDP, o toľko vyrovnali a zmiernili nerovnováhu. Problémom gréckej ekonomiky je vysoký dlh a nedostatočná konkurencia ekonomiky. To sú spojené nádoby,“ dodal Vaňo.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským.