M. GAGLIARDI: Bitcoin nenahradí dolár či euro, no vytvorí alternatívny finančný tok
PREHRAŤ

M. GAGLIARDI: Bitcoin nenahradí dolár či euro, no vytvorí alternatívny finančný tok

Virtuálna mena BITCOIN láme rekordy. Za rok sa jej hodnota zvýšila o 180%. O jej fungovaní na trhoch hovorí Luca Mattia Gagliardi zo spoločnosti Infinity Capital.

Bratislava 1. júna 2017 (TABLET.TV) – Bitcoin vznikol v roku 2009 sčasti ako odpoveď na finančnú krízu, ktorá sa začala rok predtým, keď došlo k strate dôvery voči bankám, finančným trhom a tradičným menám. „Z technologického hľadiska bitcoin má slúžiť ako veľmi rýchla transakcia hodnoty. Dokáže ju sprostredkovať veľmi rýchlo bez ďalších medzičlánkov. Prevod medzi dvoma krajinami trvá niekoľko minút. Je omnoho kratší ako pri medzibankových transakciách,“ konštatoval Gagliardi.

Trhová kapitalizácia bitcoinu je vyše 30 miliárd eur. Denný obrat dosahuje  0,5 miliardy eur. V tomto období je bitcoin na historickom maxime, ktoré je tesne pod hranicou 2800 USD/BTC. „Ľudia začínajú veriť softwareovej technológii blockchain, na ktorej fungujú virtuálne meny ako bitcoin. Obchodujú s nimi a tým ich hodnota stúpa. Pomáha mu aj expanzívna monetárna politika centrálnych bánk, keď je veľa lacných peňazí v obehu,“ dodal Gagliardi.  

V januári 2017 bola kapitalizácia všetkých kryptomien 15 miliárd USD. V súčasnosti je to už 80 miliárd. Bitcoin mal trhový podiel 80%, no teraz je to už len 45%. „O kryptomeny je čoraz väčší záujem aj medzi serióznymi investormi. Bitcoin však nemá  ambíciu nahradiť klasické meny ako je dolár alebo euro, no skôr vytvoriť nejaký alternatívny finančný tok. Narúša súčasný finančný systém, no nenahradí ho,“ uzavrel Gagliardi.