P. BÁLINT: Ceny ropy ostanú v najbližších rokoch nízke, na trhu je prebytok
PREHRAŤ

P. BÁLINT: Ceny ropy ostanú v najbližších rokoch nízke, na trhu je prebytok

Ropa je v posledných mesiacoch rastúcou komoditou. O príčinách a súvislostiach sme sa rozprávali s portfólio manažérom hedžového fondu spoločnosti Infinity Capital Group Petrom Bálintom.

Bratislava 10. júla 2017 (TABLET.TV) – Súčasný rast cien ropy je dočasný pre vyššiu spotrebu v letnej sezóne. Celkovo je na svetovom trhu prebytok, ktorý bude aj v najbližších rokoch tlačiť ceny čierneho zlata nadol. Nepomohlo ani obmedzenie ťažby zo strany krajín OPEC, ktoré pokrývajú viac ako 50% trhu. „Problémom je však disciplína členských krajín, ktoré sa nedržia obmedzenia dennej ťažby na 1,8 milióna barelu denne. Na trh dodávajú o 10% viac,“ povedal Bálint s tým, že ponuku na trhu výrazne ovplyvňujú aj Spojené štáty americké. „USA sú nový veľký hráč na trhu, ktorý mieša karty vďaka ťažbe z bridlicových ložísk. Kým oni sa na trh sa pozerajú ekonomicky, chcú dosiahnuť zisk, OPEC sa snaží skôr hľadieť na strategické ciele. Obmedzenia ponuky zo strany OPEC však vždy hravo vykompenzujú USA, ktoré v súčasnosti ťažia 9 miliónov barelov ropy denne,“ vysvetlil Bálint.

Ceny ropy sú v súčasnosti nad úrovňou 50 USD za barel, no podľa Bálinta je rovnovážna trhová cena nižšia. „Na strane dopytu tlačí ceny nadol slabý ekonomický rast, najmä v eurozóne. Spomalila aj čínska ekonomika. Rovnako pre nižšie ceny ropy hovorí aj postupný prechod od fosílnych palív k obnoviteľným zdrojom. Na strane ponuky ich dole tisnú najmä americkí bridlicoví ťažiari, pretože vďaka pokročilým technológiám dokážu zarábať aj pri nižších cenách ropy vo svete,“ dodal Bálint.