Prezident vrátil volebné zákony, odmieta jedno kolo župných volieb. Ako vidia túto zmenu predsedovia VÚC?
PREHRAŤ

Prezident vrátil volebné zákony, odmieta jedno kolo župných volieb. Ako vidia túto zmenu predsedovia VÚC?

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami!

HOSTIA:
predsedovia samosprávnych krajov Milan BELICA (Nitra) a Pavol FREŠO (Bratislava)

Bratislava 21. marca 2017 (TABLET.TV)

      V parlamente prešli návrhy volebných zákonov, ktoré zaviedli do volebnej praxe viacero kľúčových zmien – poslanci samosprávnych krajov a predsedovia samosprávnych krajov majú byť zvolení na obdobie päť rokov, voľby predsedov samosprávnych krajov už nebudú dvojkolové ako doteraz, ale jednokolové.
      Voči tejto zmene z dvojkolových na jednokolové mal veľké výhrady prezident Andrej Kiska a zákony vrátil do NR SR. Podstata jeho výhrad spočívala v argumentácii, že „takáto zmena systému volieb v roku ich konania a jej odôvodnenie nízkou účasťou a úsporou financií je neúplná a skresľujúca“. Podľa Kisku „nízky záujem je aj problémom prvého kola. Nízka účasť býva po každých voľbách do orgánov samosprávnych krajov predmetom politickej diskusie. Táto opakujúca sa politická diskusia vždy po pár dňoch, či týždňoch, utíchla a zásadné zmeny sa nikdy neuskutočnili“.
      Prezident sa takisto nazdáva, že zákonodarný orgán by „nemal pokračovať v tradícii nepremyslených účelových politických návrhov“. Schválený zákon vrátil s pripomienkami vypustiť zavedenie jednokolovej voľby.

Milan BELICA
predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja

„Diskusie o zmenách v župných voľbách, o tejto závažnej téme, bolo relatívne málo. Je to rozhodnutie parlamentu, ale ja si osobne myslím, že táto zmena viac demokracie neprinesie. Na margo argumentov, že zrušenie druhého kola prinesie úsporu nejakých finančných prostriedkov, viem z mojej vlastnej práce, že dobrý výber kandidáta na post župana prakticky šetrí peniaze. Ale pokiaľ sa do budúcnosti bude generovať súčasný vývoj, tak druhé kolo má zmysel.”

Pavol FREŠO
predseda Bratislavského samosprávneho kraja
„Volebné zmeny vnímam ako jednoznačne politický akt, ktorý má byť skôr v prospech politických strán, oveľa viac ako vecne správne rozhodnutie. O zmenách rozhodujú politické strana a nie tí, ktorých sa toto týka. Županov sa pýtajú na názor iba veľmi formálne. Každý z nás musel vyhrať zvyčajne prvé aj druhé kolo, výnimiek, že niekto vyhral v druhom kole po prehre v prvom, je iba niekoľko za celú históriu samosprávnych krajov. Z hľadiska sily mandátu je veľký rozdiel, ak vyhráte v oboch kolách, väčším počtom hlasov sa váš mandát znásobuje.

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> 
Prezident Kiska vrátil do NR SR volebné zákony týkajúce sa samosprávnych krajov. Ako hodnotíte tento krok?
==> Aké vnímate dôvody na zmenu voľby župana z dvojkolovej na jednokolovú?
==> Ktorý variant volieb považujete za efektívnejší a viac zodpovedajúci politickým pomerom na úrovni VÚC?
==> Jedným z dôvodov vzniku súčasnej koalície bola hrozba politického extrémizmu – nie je jednokolová voľba županov zvyšovaním hrozby úspechov extrémistických kandidátov? Hoci napríklad Marián Kotleba vyhral až v druhom kole.
==> Účasť v župných voľbách nebýva vysoká – čo je podľa vás príčinou?
==> Podarilo sa samosprávnym krajom presvedčiť verejnosť o svojej zmysluplnosti? Ak nie, prečo?
==> Ktoré spomedzi kompetencií VÚC sa osvedčili a čo by ste chceli na právomociach zmeniť?

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN