BOJ S KORUPCIOU: Zmení ho nový šéf protikorupčného odboru na úrade vlády?
PREHRAŤ

BOJ S KORUPCIOU: Zmení ho nový šéf protikorupčného odboru na úrade vlády?

Úrad vlády má od júna nový protikorupčný odbor. Spadať bude priamo pod premiéra a jeho šéfom bude Peter Kovařík. Myslí premiér Fico boj s korupciou vážne?

HOSTIA: šéf protikorupčného odboru Peter KOVAŘÍK a aktivista Peter KUNDER

Bratislava 20. júna 2017 (TABLET.TV)

      Riaditeľom nového odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR sa stal bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Kovařík. Bývalý šéf Úradu boja proti korupcii sa postavil 1. júna do čela nového odboru, ktorý premiér Fico vytvoril nedávno, keď ho oddelil zo sekcie kontroly Úradu vlády SR a podriadil priamo pod svoju kanceláriu. Fico očakáva, že Kovařík významne posilní nielen odbor, ale aj kredibilitu Úradu vlády SR v tejto oblasti.
      Kovařík vysvetlil, že ponuku prijal, nakoľko pociťuje silný tlak na to, že v tejto oblasti je potrebné mnoho vecí vylepšovať. Podľa neho prierezovo protikorupčný boj musí siahať od hora dole a nový odbor by mal byť impulzom pre všetky ministerstvá, ale aj výkonné pracoviská. Kovařík by sa ale rád rozprával aj s občanmi a neziskovými organizáciami.

Peter KOVAŘÍK
riaditeľ Odboru prevencie korupcie Úradu vlády SR
Myslím, že sa podarilo dokončiť aj veľké prípady, aj keď nie na najvyšších poschodiach. Teraz máme na súde zaujímavý prípad, ktorý sa týka nástenkového tendra, v ktorom sú zapletení dvaja ministri. Podarili sa prípady, kde boli odsúdení sudcovia, prokurátori, starostovia... Nemožno tvrdiť, že sa nepodarilo nič. Odbor prevencie na úrade vlády je úplne inak postavený ako vyšetrovanie, alebo čo má na starosti polícia alebo protikorupčná jednotka. My nevyšetrujeme, nemáme na to kompetencie. Niekedy je to smutné, lebo sa na nás snažia občania obrátiť, aby sme niečo odhalili a niekto bol odsúdený. Podiel odhalenej korupcie je možno jedno percento a našou úlohou je zužovať tento priestor na korupciu.

Peter KUNDER
programový pracovník Aliancie Fair play
„Nie je jednoduché odpovedať na otázku, prečo sa nedarí s veľkou korupciou. Veľkým problémom je už aj slovo korupcia. Premiér viackrát zdôraznil, že pre neho má to slovo presný význam ako v Trestnom zákone. Z pohľadu obyčajného občana je korupcia vnímaná podstatne širšie, či už ide o zneužitie právomocí alebo postavenia na získanie neoprávneného prospechu, čo je v Trestnom zákone skryté pod mnohými trestnými činmi. Predovšetkým vzniká situácia, keď verejnosť nemá podrobné informácie o mnohých kauzách, ale vie sa, že do niečoho sa investovalo veľa peňazí, ale výsledok tomu nezodpovedal. Vysvetliť sa to dá tak, že buď bol niekto nekonečne hlúpy alebo nekonečne ľahostajný, alebo je tam korupcia. A občan si vyberá, čo tam bude vidieť. Ak však nie je ten niekto potrestaný, veľmi prirodzene  vzniká úvaha alebo presvedčenie, že ak to toleruje vyššia moc, tak odpoveďou je, že ide o korupciu a ochranu „našich ľudí“.

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> Dôvody vzniku protikorupčného odboru na úrade vlády SR.
==> Očakávania od tohto nového odboru – očakávania premiéra, šéfa, opozície a verejnosti.
==> Na aké problémy sa chce tento nový odbor zamerať?
==> Kompetencie tohto odboru na úrade vlády.
==> Kovařík sa chce pustiť do veľkých káuz – čo znamená "veľké kauzy" a akým spôsobom sa chce podieľať na ich riešení spolupráca s políciou, prokuratúrou a verejnosťou – oznamovatelia korupcie.
==> Spolupráca s občianskymi iniciatívami, ktoré sa venujú boju s korupciou.
==> Prvé podnety – od opozície, od občanov.
==> Potenciálne návrhy na zmeny legislatívnych a iných podmienok boja s korupciou.

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN