Američania sa dožadujú vyšších príspevkov európskych krajín v NATO – môže byť Európa globálnym mocenským hráčom?
PREHRAŤ

Američania sa dožadujú vyšších príspevkov európskych krajín v NATO – môže byť Európa globálnym mocenským hráčom?

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami!

HOSTIA:
politológ Samuel ABRAHÁM a bezpečnostný analytik Jaroslav NAĎ

Bratislava 21. februára 2017 (TABLET.TV)

      Americký minister obrany James Mattis vyzval spojencov v Severoatlantickej aliancii, aby ešte do konca tohto roka začali zvyšovať svoje výdavky na obranu. V opačnom prípade pohrozil "oslabením" amerických záväzkov voči NATO. Varovanie nového šéfa Pentagónu, ktoré je v súlade s predchádzajúci výrokmi prezidenta USA Donalda Trumpa, odznelo v jeho prvom vystúpení na zasadnutí ministrov obrany NATO v Bruseli. Mattis neuviedol, ako konkrétne by sa oslabenie amerických záväzkov voči aliancii prejavilo.
      Mattis ďalej vyhlásil, že aliancia zostáva pevným základom pre Spojené štáty aj pre celé transatlantické spoločenstvo. Vyjadril tiež presvedčenie, že aliancia sa dokáže úspešne prispôsobiť meniacim sa bezpečnostným výzvam súčasného sveta.
      Členské krajiny NATO sa zaviazali, že na obranu vyčlenia najmenej dve percentá svojho HDP, čo však v praxi väčšina z nich neurobila. V roku 2015 túto podmienku splnili Británia, Grécko, Estónsko a Poľsko, kým vlani sa to podarilo len Grécku a Estónsku.
      „Americkí daňoví poplatníci už nemôžu niesť nepomerne väčší podiel na obrane západných hodnôt,“ vyhlásil Mattis na tlačovke v Bruseli. „Američania sa nemôžu zaujímať o vaše vlastné deti viac ako vy,“ dodal ešte ostrejšie.
      Môže byť Európa s doterajším postojom k NATO vôbec partnerom silných globálnych hráčov (USA, Rusko, Čína...)? Má vôbec tieto ambície?

Samuel ABRAHÁM
politológ
„V každom prípade treba slová o obrane Európy a zodpovednosti za obranu svojich detí brať z kontextu tvrdej predvolebnej kampane Donalda Trumpa, ktorá, zdá sa, ešte pokračuje. Druhá vec je nový minister obrany Mattis, ktorý je veľmi profesionálny človekom a nepatrí do tej pochybnej kategórie ako napríklad ministerka školstva. Zdá sa, že nový minister obrany bude súčasťou tej skupiny v NATO, ktorá doteraz spolupracovala dobre. Absolútne najdôležitejší bude vzťah medzi Ruskom a USA, medzi Donaldom Trumpon a Vladimirom Putinom. NATO bude až následne reagovať na veľkú politiku Trumpa voči Putinovi, voči Putinovej politike voči susedom, Iránu a podobne.”

Jaroslav NAĎ
bezpečnostný analytik
„Videli sme vyjadrenie nového ministra Mattisa, ktorý úplne otvorene povedal spojencom a médiám, že Rusko sa snaží, a často úspešne, ovplyvňovať priebeh a výsledky volieb v rôznych krajinách, napriek tomu, že Trump to niekoľkokrát spochybnil. Minister obrany potvrdzuje, že Ruská federácia realizuje kroky na ovplyvňovanie volieb a že to zrejme bude čakať aj Francúzsko a Nemecko v najbližšom období. Politika, ktorú Putin očakával od prezidenta Trumpa, že bude umiernená a veľmi ústretová, sa zrejme nebude realizovať.”

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> 
Očakávania USA od partnerov  v NATO. Čo očakávajú od NATO jeho európski členovia?
==> Môže byť Európa s doterajším postojom k NATO vôbec partnerom k silným globálnym hráčom (USA, Rusko, Čína...)? Má vôbec tieto ambície? A sú tieto ambície reálne a opodstatnené?
==> Mení sa zásadný postoj USA a Ruska? Trump síce tvrdí, že chce zlepšiť vzťahy s Ruskom, aký zmysel má však potom vyhlásenie, že by Rusko malo vrátiť Krym?
==> Podozrenia z ovplyvňovania amerických volieb ruskou stranou nie sú doteraz vyvrátené – čo takéto podozrenia znamenajú z hľadiska dôveryhodnosti Donalda Trumpa?
==> Bývalý poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michael Flynn bol prepustený zo svojej pozície v pondelok pre obavy, že klamal členom Trumpovej administratívy o svojich kontaktoch s ruským veľvyslancom v Spojených štátoch. Flynn v rozpore so svojimi nedávnymi tvrdeniami vlani koncom decembra telefonicky hovoril s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom o nových sankciách voči Rusku, ktoré pripravoval vtedajší americký prezident Barack Obama.
==> Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes vyhlásil, že pokusy budovať s Moskvou dialóg z pozície sily nebudú úspešné. Šojgu takto reagoval na výrok nového amerického ministra obrany  Jamesa Mattisa, ktorý v stredu v Bruseli na zasadnutí ministrov obrany členských štátov NATO uviedol, že Spojené štáty sú naďalej otvorené možnosti obnovenia spolupráce s Moskvou a zaistia, aby diplomati vyjednávali zo silnej pozície. Dodal, že USA nie sú ochotné Rusku dovoliť, aby „prostredníctvom svojich akcií hovorilo silnejšie než ktokoľvek v tejto miestnosti.“  Vracia sa vzťah USA – Rusko do starých koľají?
==> Ako by malo Slovensko reagovať na požiadavky USA, týkajúce sa zvyšovania výdavkov na obranu? Je vôbec Slovensko vzhľadom na stav armády obranyschopné? Alebo ako voči komu?

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN