ZÁZNAM: TK Roberta Mistríka a Zuzany Čaputovej
PREHRAŤ

ZÁZNAM: TK Roberta Mistríka a Zuzany Čaputovej

Pozrite si záznam.

Bratislava 26. februára (Teraz.sk/TASR) - Robert Mistrík odstúpil z prezidentského súboja v prospech Zuzany Čaputovej. Oznámil to na spoločnej tlačovej konferencii. Hovorí, že sa rozhodol zodpovedne po neľahkej úvahe a na základe informácií, ktoré potvrdili náskok Čaputovej. Tvrdí, že mu ide o Slovensko a nie o vlastný prospech, a verí, že jeho rozhodnutie prispeje k zmene na Slovensku. Čaputová mu za tento krok poďakovala.

"Vždy som sa správal slušne. Od začiatku som hovoril, že sa zachovám zodpovedne. Preto dnes po zrelej a nie ľahkej úvahe, ale po zvážení všetkých nedostupných informácií, chcem oznámiť, že z prezidentských volieb odstupujem. Vyjadrujem nahlas a jednoznačne podporu Zuzane Čaputovej," vyhlásil, pričom sa odvolal na výsledky prieskumov. "Tie údaje povedali, že je tu jednoznačný trend a jednoznačný náskok pani Čaputovej," povedal a viac nekonkretizoval. Prosí svojich podporovateľov o podporu Čaputovej.

Mistríkovi podľa jeho slov ide o zmenu na Slovensku a v politickej kultúre. "Verím, že aj toto moje gesto prispeje k zásadnej spoločenskej zmene. Ide o Slovensko a budúcnosť nás všetkých," podotkol a dodal, že ďalšie politické plány nemá. Vo voľbách podľa neho ide o veľa. Nepovedal, či sa aktívne zapojí do Čaputovej kampane. Ešte podľa neho o tom nehovorili.

"Ďakujem za dôveru, ktorú mi týmto gestom pán Mistrík prejavil. Je výnimočné, že niekto povýši spoločenský záujem nad osobný, a preto si jeho krok vážim," reagovala Čaputová. Kandidátka sa uchádza o dôveru všetkých občanov, ktorým ide o spravodlivosť na Slovensku. 

Prvé kolo prezidentských volieb bude 16. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov voličov, bude sa konať 30. marca druhé kolo. Postupujú doň dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Hlasovať sa bude od 7.00 do 22.00 h.

V abecednom poradí kandidujú Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.