ZÁZNAM: Brífing predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Jána Šikutu
PREHRAŤ

ZÁZNAM: Brífing predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Jána Šikutu

Pozrite si záznam.

J. Šikuta: Stav justície je veľmi zlý, priorita je obsadenie voľných miest na NS


      Bratislava 20. mája (TASR) – Nový predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta považuje stav justície za veľmi zlý. Jednou z jeho prvých priorít je obsadenie voľných sudcovských miest na NS SR.
      „Už sama o sebe skutočnosť, že také množstvo sudcov všetkých stupňov sa ocitlo v trestnom konaní, nemá v Európe obdobu,“ uviedol Šikuta. So stavom justície má však spojené aj bežné otázky ako dĺžka súdneho konania, prieťahy a právna istota v rozhodovaní súdov.
      Za jednu zo svojich prvých priorít považuje obsadenie voľných miest sudcov na Najvyššom súde. V poslednej dobe súd opustilo 20 sudcov, čo je štvrtina všetkých miest. Šikuta chce, aby na NS SR prichádzali tí najlepší právnici. To mu vo svojom prejave zaželala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá ho v stredu za predsedu NS SR vymenovala.
      Šikuta chce na NS SR zlepšiť aj komunikáciu dovnútra zo strany vedenia súdu, ale aj smerom k verejnosti. Na otázku, či chce motivovať viac sudcov, aby zdôvodňovali verejnosti svoje rozsudky sami, uviedol, že keď je rozhodnutie dostatočne odôvodnené v samotnom rozsudku, tak ho netreba vysvetľovať ďalej. Za dôležitú preto považuje kvalitu samotných rozsudkov, avšak nebráni sa tomu, aby sudcovia vysvetľovali rozhodnutia osobne.
      Šikutu zvolilo za predsedu NS SR 12 zo 17 členov Súdnej rady SR po opakovaných neúspešných pokusoch.