ZAZNAM:OTS: HlbokáOnline #12 - Rok 2021 očami Ivana Korčoka a jeho hostí
PREHRAŤ

ZAZNAM:OTS: HlbokáOnline #12 - Rok 2021 očami Ivana Korčoka a jeho hostí

Pozrite si záznam.

Korčok: Rok 2021 je dramatický, svet je nestabilný a nepredvídateľný


      Bratislava 16. decembra (TASR) - Rok 2021 je dramatický a súčasný svet je nestabilný a nepredvídateľný. Vo štvrtok to v relácii Hlboká Online uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, ktorý tak zhodnotil rok 2021 z pohľadu zahraničnej politiky.
      Podľa Korčoka sú tu veľké fenomény – vrátane klimatických zmien či technologického pokroku – a na druhej strane sa vo svete dejú konkrétne udalosti, akými sú pokračujúce konflikty v najbližšom i vzdialenejšom susedstve Slovenska. "Vidíme aj to, že multilaterálny systém, teda snaha medzinárodného spoločenstva riešiť veci spoločne, je čoraz menej prítomná," uviedol šéf diplomacie s tým, že všetko sa to Slovenska bytostne dotýka. Zároveň dodal, že "svet by sme mali vidieť reálne, a nie tak, ako si ho možno vykresľujeme".
      Napriek zložitosti súčasného sveta je podľa Korčoka dobrou správou to, že SR je súčasťou väčších celkov, ktoré vo svete majú nejakú váhu – ide o EÚ a NATO. "Máme pocit, že svoj záujem vieme obhájiť viac a individuálne," skonštatoval.
      Okrem "veľkého sveta" Korčok spomenul aj slovenské susedstvo. "Slovensko má obrovskú devízu v tom, že má stabilizované susedstvo a dobré vzťahy. Nemáme tu otvorené konflikty," povedal minister. V súvislosti so vzťahmi Slovenska s Maďarskom, ktoré označil za dobré, vysvetlil, že kvalitu vzťahov odráža tiež to, ak obe strany dokážu hovoriť aj o tých veciach, v ktorých sa nemusia zhodnúť. Niektoré z citlivých vecí sa medzičasom vyriešili. Zopakoval aj to, že o dejinách vzťahov Maďarska a Slovenska by sa mali rozprávať najmä historici, a nie politici. Slovenská strana je podľa neho od januára pripravená začať s takouto iniciatívou a posadiť vedľa seba dve skupiny historikov z oboch krajín.
      "Cieľom má byť prostredníctvom vzájomných konzultácií odolať pokušeniu dvíhať vášne, keď sa napríklad budeme baviť o tom, čo znamenal Trianon pre Maďarov a čo pre Slovákov," povedal Korčok. Priznal však, že problém odlišného vnímania minulosti medzi ľuďmi sa nevyrieši iba dialógom medzi historikmi a potrebná tiež bude vzájomná politická empatia a rešpekt.  
      V súvislosti s vymenovaním novej českej vlády Korčok uviedol, že je vo veľkom očakávaní, aký bude jej postoj a predstavy o Vyšehradskej štvorke (V4). "Mnohí v EÚ nás (V4) vnímajú ako platformu istého odporu či cez konflikt Maďarska a Poľska s európskymi inštitúciami. Nechcem, aby bola V4 vnímaná takýmto spôsobom. Otázka je, čo s tým budeme robiť a ako sa k tomu postaví aj nová česká vláda," tvrdí Korčok.
      Vyjadril sa tiež k témam, ako je Konferencia o budúcnosti Európy (CoFoE) či situácia v Bielorusku a na rusko-ukrajinských hraniciach. "Boli by sme hlboko naivní, ak by sme si mysleli, že ruská invázia na Ukrajinu je úplne vylúčená. Ostáva mi v sebe živiť presvedčenie, že to tak nebude. V roku v 2014 sa však na Ukrajine taktiež udialo to, v čo nikto neveril," povedal šéf slovenskej diplomacie.
      Minister tiež spomenul aj koronavírusovú pandémiu a dôležitosť európskeho spoločenstva v boji proti nej. Dodal, že rok 2022 bude lepší v tom zmysle, že sa s pandémiou naučíme žiť.
      Štvrtková diskusia na tému "Rok 2021 očami Ivana Korčoka a jeho hostí" bola v poradí 12. dielom cyklu relácií Hlboká Online, ktorá sa pripravuje v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ SR), ktoré má gesciu nad obsahom.