ZÁZNAM: Prezidentka očakáva skoré vyriešenie krízy,jednou z možností je výmena ministrov
PREHRAŤ

ZÁZNAM: Prezidentka očakáva skoré vyriešenie krízy,jednou z možností je výmena ministrov

Pozrite si záznam.

Bratislava 22. júla (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová očakáva skoré vyriešenie koaličnej krízy, za ktorú je zodpovedná vláda. Povedala to po stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Očakáva od neho kroky na zabezpečenie stability vlády. Výmenu ministrov označila za jednu z možných alternatív riešenia krízy.
      Vládna kríza nie je podľa nej následkom náhody. "Nie je to vírus, je to dôsledok veľmi konkrétnych udalostí, krokov a vyjadrení, ktorých podcenenie viedlo k tomu, že sme v situácii, že náš štát čelí veľkým vonkajším problémom a zároveň vnútornej nestabilite a nejasnému vývoju," vyhlásila hlava štátu.
      Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Matoviča. Liberáli vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu. Obe strany ďalej trvajú na svojich stanoviskách, predčasné voľby nateraz odmietajú.