MAFIÁNI na Slovensku – nová séria TV dokumentov
PREHRAŤ

MAFIÁNI na Slovensku – nová séria TV dokumentov

Dňa 25. 5. 2017 padla symbolická "posledná klapka" nakrúcania novej série TV dokumentov "MAFIÁNI na Slovensku", ktorej autorom aj spoluproducentom je Gustáv Murín.

Po úspešnej sérii TV dokumentov "Mafiáni"svoje tvorivé sily spojil Gustáv Murín tentoraz s TABLET.TV, ako súčasťou TASR.

Nová séria je náročky zameraná viac na tých, čo zákon a poriadok chránia, než na tých, čo ho v minulosti porušovali. Preto "MAFIÁNI na Slovensku" vznikli v úzkej súčinnosti s vedením Policajného zboru SR, NAKA a Generálnej prokuratúry SR.

Aj vďaka tomu je táto séria obohatená o autentické obrazové dokumenty aj mimoriadne svedectvá.

Okrem toho sa tvorcom (režisérom je Branislav Vyhlídal, hlavným dramaturgom Peter Pilz, strih: Zuzana Fiebigerová) podarilo získať unikátne výpovede obetí mafiánskeho vyčíňania v 90. rokoch, ale aj členov podsvetia či ich príbuzných.

Nakrúcanie trvalo takmer tri mesiace a opieralo sa aj o dobové správy a svedectvá spravodajcov TASR.

Prvý diel budú mať diváci možnosť vidieť na TABLET.TV už v júni, ďalšie postupne od septembra 2017. Výsledným produktom budú aj DVD vkladané do kníh autora projektu, ktoré sa objavia na vianočnom trhu ako bonus pre verných čitateľov i zberateľov kníh Gustáva Murína.

Séria sa skladá z deviatich dielov, venovaných vždy jednej mafiánskej postave (Deák, Čongrády, Házy a i.) a zvláštny, desiaty, diel je venovaný poslaniu mužov zákona, ktorým sa podarilo ochrániť občanov Slovenska pred mafiánskou mocou, ktorej sa v dobe panovania mečiarizmu zdanlivo nemal kto postaviť na odpor.

Ako v závere každého dielu hovorí sprievodca celej série český herec s moravskými koreňmi Marek Vašut čistou slovenčinou: "V 90.-tych rokoch sa zdalo, že organizovanému zločinu sa nikto nepostaví. Teraz už vieme, že spravodlivosť zvíťazila. Je to aj vďaka tým, ktorí nezabúdajú ani po rokoch stíhať brutálne mafiánske zločiny..."

Sledujte doku-sériu MAFIÁNI na Slovensku!