V. HŘÍCH: Ľudia aj chcú voliť. Ale ak si nedokážu vybrať, ostanú doma
PREHRAŤ

V. HŘÍCH: Ľudia aj chcú voliť. Ale ak si nedokážu vybrať, ostanú doma

Šance relevantných kandidátov na predsedov jednotlivých VÚC pre TABLET.TV hodnotí Václav Hřích z agentúry AKO.

Bratislava 30. októbra (Teraz.sk) – Reálna volebná účasť je vždy nižšia, ako hovoria prieskumy verejnej mienky. Asi desať percent Slovákov je podľa štatistík v čase volieb mimo republiky. Časť ľudí napokon uprednostní rôzne lokálne priority, napríklad víkend s rodinou v prírode a podobne. Iní by zasa chceli voliť, nie sú však schopní stotožniť sa ani s jedným kandidátom. „Dvadsať až dvadsaťpäť percent z respondentov, ktorí deklarujú, že pôjdu voliť, ešte nie je rozhodnutých, koho. Veľa z týchto voličov svoju dilemu vyrieši tak, že voliť nepôjde. Takže nameriame napríklad 44 percent a reálna účasť môže byť okolo 27 percent,“ povedal v diskusii na TABLET.TV Václav Hřích z agentúry AKO.

Hřích očakáva vyššiu voličskú účasť v krajoch, kde existuje dlhodobo medializovaný konflikt a nižšiu v tých, o ktorých sa píše menej a favoriti majú veľký náskok pred konkurenciou.

„Deklarácia toho, že respondent pôjde voliť, je častejšia v krajoch, kde sa o voľbách viac vie. Kde sa o niečo bojuje. Sú to kraje, ktoré sa už dostali do veľkých médií, ako Bratislavský, Banskobystrický alebo Nitriansky. Nie je to len o billboardoch. A sú kraje, kde súboj kandidátov nie je tak vyostrený a favoriti majú veľký náskok. Tam je oveľa nižší aj záujem o voľby,“ povedal.

Viac čítajte tu.