NECHALA: Patríme k lídrom EÚ v transparentnosti, ale iba v legislatíve
PREHRAŤ

NECHALA: Patríme k lídrom EÚ v transparentnosti, ale iba v legislatíve

Robert Mistrík presvedčil stranu SPOLU-občianska demokracia svojou proeurópskou orientáciou, ale aj tým, že kandidatúrou na post prezidenta nesleduje žiadne iné politické ciele, povedal Pavel Nechala.

Bratislava 27. júna (Teraz.sk) – Pokiaľ ide o legislatívu, Slovensko patrí k lídrom Európy v transparentnosti. Keď sa však porovnajú výsledky, ktoré tieto legislatívne opatrenia priniesli, s očakávaniami v čase ich prijímania, opatrenia sa ukazujú ako nedostatočné. V diskusii na TABLET.TV to povedal expert strany SPOLU – občianska demokracia pre otázky právneho štátu Pavel Nechala.

„Tieto opatrenia nemôžeme vnímať len v tej základnej, legislatívnej podobe,“ povedal Nechala, ktorý sa ako spolupracovník Transparency International Slovensko (TIS) spolupodieľal na príprave zákona o slobodnom prístupe k informáciám, zavádzaní regulácie konfliktu záujmov, ale aj príprave zákona o „whistleblowingu“, teda chránenom oznamovaní nekalých praktík na pracovisku.

„Návrh o whistleblowingu, chránenom oznamovaní, bol prijatý ako návrh vtedajšieho ministra Roberta Kaliňáka. Ja som na tom zákone pracoval a spoliehal som sa na to, že keď bol schválený v roku 2014, štátne inštitúcie vyvinú dostatočné úsilie na to, aby oznamovanie nekalých praktík na ústredných orgánoch štátnej správy fungovalo. Prípadne v celej štátnej správe,“ spomína Nechala. 

Viac čítajte tu.