MILANOVÁ: Predstava socializmu s ľudskou tvárou bola naivná
PREHRAŤ

MILANOVÁ: Predstava socializmu s ľudskou tvárou bola naivná

Návrh, aby bol 30. október jednorazovým štátnym sviatkom je hybrid. Namiesto toho by bolo lepšie viac zapojiť do pripomínania 100. výročia vzniku Československa školy, povedala N. Milanová z OĽaNO.

Bratislava 9. augusta (Teraz.sk) – Predstava socializmu s ľudskou tvárou bola naivná a režim pod vedením komunistickej strany sa opraviť nedal. Ale ľudia v Československu v roku 1968 verili, že môžu dospieť k demokratizácii a systém môže mať aj krajšiu tvár. O to ťažšie prebudenie čakalo podľa poslankyne OĽaNO Nátálie Milanovej Slovákov a Čechov 21. augusta 1968, keď na územie Československa vtrhli vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom.

„Boli sme znásilnení, nemali sme východisko. Ľudia, ktorí už akoby začali vstávať z prachu, boli odrazu zadupaní a ostali úplne bezmocní,“ povedala na margo blížiaceho sa 50. výročia začiatku okupácie Československa.

Ruský prezident Boris Jeľcin v deväťdesiatych rokoch inváziu odsúdil, ale odmietol, že by za agresiu komunistického Sovietskeho zväzu niesla zodpovednosť demokratická Ruská federácia. Jeho nástupca, Vladimír Putin v roku 2006 síce právnu zodpovednosť Ruska odmietol, pripustil však „morálnu zodpovednosť“„Ja napríklad toto vyjadrenie Vladimíra Putina neberiem ako ospravedlnenie. Ale napríklad vtedajší minister obrany v Poľsku, ten sa nám dokonca dvakrát oficiálne ospravedlnil a myslím, že aj z Maďarska sa nám ospravedlnili,“reagovala Milanová. „Za týmito udalosťami by sme nikdy nemali robiť bodky, mali by ostať mementom, že história sa opakuje. Aj keď možno nejakou inou formou,“ poznamenala.

Viac čítajte tu.