NECHALA: Funkčnosť Ústavného súdu je vyšší cieľ ako mocenské hry
PREHRAŤ

NECHALA: Funkčnosť Ústavného súdu je vyšší cieľ ako mocenské hry

Ústavnú zmenu, ktorá by sudcom ústavného súdu umožnila zotrvať vo svojich funkciách až do momentu menovania ich nástupcov, by Pavel Nechala nepovažoval za dobré riešenie.

Bratislava 21. októbra (Teraz.sk) – Funkčný Ústavný súd (ÚS) SR je nevyhnutným prvkom právneho štátu a mal by byť pre poslancov parlamentu, aj prezidenta Andreja Kisku vyššou prioritou ako mocenské hry. Na margo hroziacej ústavnej krízy vo februári budúceho roka, kedy končí funkčné obdobie až deviatim z trinástich sudcov ÚS, to v diskusii na TABLET.TV povedal člen predsedníctva strany SPOLU – občianska demokracia Pavel Nechala.

Dodal, že v tomto zmysle argumentovala aj Benátska komisia, ktorú prezident požiadal o výklad ústavy pri poslednom spore o vymenovávanie sudcov ÚS. Pokiaľ by sa legislatíva nezmenila, podľa Nechalu by mal parlament zvoliť osemnásť kandidátov na sudcov ÚS a prezident z nich vybrať a vymenovať deväť sudcov.

Ak by sa to však nepodarilo do februára budúceho roka, ÚS by mal len štyroch sudcov z trinástich. „Bola by ohrozená aj činnosť, v ktorej rozhodujú senáty, napríklad sťažnosti občanov, ale úplne by bola paralyzovaná činnosť ústavného súdu vo veciach, v ktorých rozhoduje v pléne,“ upozorňuje Nechala. „Plénum ústavného súdu je uznášaniaschopné iba za podmienky, že je prítomných minimálne sedem sudcov. Rozhoduje napríklad o súlade zákonov a všeobecne záväzných predpisov s ústavou, spomínali ste výklad ústavy, ale posudzuje napríklad aj zákonnosť volieb,“ dodáva.

Viac čítajte tu.