BUGÁR: Lajčákova demisia by poškodila kredit Slovenska
PREHRAŤ

BUGÁR: Lajčákova demisia by poškodila kredit Slovenska

V roku 2016 bola na jednej internetovej stránke fotomontáž zo stanice v Györi, na ktorej stojím medzi migrantami a volám ich na Slovensko. V živote som pritom na tejto stanici nebol, povedal B. Bugár.

Bratislava 28. novembra (Teraz.sk) – Ak by sa minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák kvôli postoju Slovenska ku Globálnemu paktu OSN o migrácii naozaj rozhodol podať demisiu, podľa predsedu Mosta – Híd Bélu Bugára by to veľmi uškodilo kreditu Slovenskej republiky. „Vnímajú ho ako skúseného diplomata. Netvrdím, že nemáme viac skúsených diplomatov, ale pán Lajčák je v zahraničí zapísaný veľmi dobre. Ak bolo treba vysvetliť hocičo, čo sa na Slovensku udialo, jeho počúvali. A zrazu človek, ktorému verili a ktorý aj predsedal Valnému zhromaždeniu OSN, má doma nejaké problémy. Teda asi Slovenská republika zmenila kurz,“ povedal Bugár v diskusii na Tablet.tv. 

„Toto je podľa mňa oveľa nebezpečnejšie, ako otázka, či ísť alebo neísť do Marrákešu. Môžeme stratiť v zahraničí kredit a to je nebezpečná vec,“ zdôraznil. Globálny pakt podľa Bugára nie je právne záväzný a jeho podpora by Slovensko nijako nepoškodila.

„To je dokument o tom, ako sa má správať štát, ak sa rozhodne niekoho pustiť na svoj trh ako pracovnú silu. Teda aby mal rovnaké podmienky. Pamätáte sa, ako bolo nedávno Rakúsko kritizované za to, že chce dať pracovníkom nižšie detské prídavky na deti žijúce na Slovensku? A v tom dokumente je, že štáty majú vytvoriť rovnaké podmienky pre každého,“ povedal. „V materiáli je napísané aj to, že nemajú byť žiadne povinné kvóty a každý štát rozhoduje sám. Napriek tomu opozičné, mimoparlamentné a žiaľ aj koaličné strany hovoria, že toto ohrozuje nezávislosť Slovenskej republiky,“ dodal Bugár.

Viac čítajte tu.