ZÁBOJNÍK: Ľudia sú plní frustrácie a neveria politikom, toto chcem zmeniť
PREHRAŤ

ZÁBOJNÍK: Ľudia sú plní frustrácie a neveria politikom, toto chcem zmeniť

Hosťom Pavla Demeša v relácii POVOLANIE PREZIDENT je kandidát na prezidenta SR Juraj Zábojník.

TABLET.TV a Teraz.sk prinášajú seriál rozhovorov s kandidátmi na post prezidenta SR.

Som nezávislý kandidát bez podpory politických aj finančných skupín a oligarchov, tvrdí o sebe Juraj Zábojník a dodáva: "Mal som šťastie, že ma ľudia poznajú z médií. Dvadsať rokov sa venujem bezpečnostnej politike a mnoho ľudí ma pozná."

Ako bývalý šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov (ÚOÚČ) mal možnosť spoznať "prezidentské prostredie", riadil ochranné zložky pri významných udalostiach, akými bola napríklad návšteva pápeža Jána Pavla II., či summit 11 prezidentov v Levoči.

"Keby som si nemyslel, že z pozície prezidenta viem ovplyvniť veci, išiel by som už dávno do politiky, pretože som mal ponuky od politických strán, aby som ich išiel ´vytuningovať´. Ja som však chcel byť nezávislý a ísť si vlastnou cestou," vysvetľuje.

"Nenormálne veci v tomto štáte sa začali stávať normálnymi, a ja neznášam krivdy," dodáva Zábojník, ktorý chce "Slovensko neskorumpované, spravodlivé, sociálne, sebavedomé a prívetivé".

J. Zábojník má úctu ku každému prezidentovi, pretože každý, ktorý túto funkciu vykonával, priniesol veľa pozitívnych vecí. Hodnotenie prezidenta Jozefa Tisa by však nechal na historikoch, pretože "ani mnohí historici v tomto nemajú jasno a rozchádzajú sa v mnohých veciach".

Ako prvú krajinu by vo funkcii prezidenta navštívil Českú republiku, nasledovali by USA, Rusko a Brusel.

Za najväčších svetových politikov J. Zábojník považuje (bývalého amerického prezidenta) Jimmyho Cartera, (bývalého sovietskeho prezidenta) Michaila Gorbačova a rovnako aj (bývalého nemeckého kancelára) Helmuta Kohla. Z aktívnych politikov uznáva rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza, pretože mu je blízka jeho politika a otvorenosť.

Pozrite si debatu Pavla Demeša s Jurajom Zábojníkom.