Primátor Bratislavy pozval k sviatočnému stolu osamelých seniorov
PREHRAŤ

Primátor Bratislavy pozval k sviatočnému stolu osamelých seniorov

Na stretnutí sa zúčastnil aj rímskokatolícky kňaz Jozef Kyselica a evanjelická farárka Erika Sokola. Na stole nechýbali oplátky s medom, ovocie či oriešky.
Bratislava 22. decembra (TASR) - K sviatočnému stolu v Justiho sieni bratislavského Primaciálneho paláca zasadlo dnes spoločne s primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom približne 80 osamelých seniorov. Na stretnutí sa zúčastnil aj rímskokatolícky kňaz Jozef Kyselica a evanjelická farárka Erika Sokola. Na stole nechýbali oplátky s medom, ovocie či oriešky. Podávala sa kapustnica, vyprážaná ryba so zemiakovým šalátom. V pozadí zneli vianočné koledy a každý dostal symbolický darček.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tvrdí, že mesto myslí na všetkých svojich obyvateľov, aj na tých, ktorí sa ocitli sami alebo v sociálne slabšej situácii. "Blížia sa Vianoce. Sú to jedny z najkrajších sviatkov v roku, ktoré sú hlavne o tom, že sa ľudia stretávajú. Títo ľudia sú však sami, a preto sme ich pozvali, aby vedeli, že sa o nich niekto zaujíma," povedal Nesrovnal. Podľa primátora je vianočný čas predovšetkým o spolupatričnosti a prejavení si vzájomnej úcty, rešpektu a lásky.

Seniorka Mária pre TASR uviedla, že sa veľmi potešila pozvaniu k tomuto sviatočnému stolu. "Je to veľmi pekné a dobré, že nás takýchto starších ľudí pozývajú a myslia na nás," skonštatovala. Senior Pavel sa na tomto tradičnom stretnutí zúčastnil už druhýkrát a je rád, že mesto nezabúda ani v tomto období na seniorov z jednotlivých mestských častí. "Je tu veľa ľudí, môžeme sa zoznámiť a spoločne porozprávať. Je to pekné gesto,"povedal.

Tradícia prizvať k slávnostnému stolu osamelých občanov hlavného mesta bola založená už v 90. rokoch a každoročne sa toto spoločenské podujatie traduje.