Na letiskách sa môžu predĺžiť čakacie doby
PREHRAŤ

Na letiskách sa môžu predĺžiť čakacie doby

Od 7.apríla začnú policajti na hraničných priechodoch s Ukrajinou a slovenských medzinárodných letiskách systematicky kontrolovať všetkých cestujúcich mimo Schengenskú hranicu.

Bratislava 7.apríla (TABLET.TV) - Doposiaľ polícia kontrolovala systematicky len štátnych príslušníkov tretích krajín. Po novom prejde systematickou kontrolou aj každý občan Európskej únie, teda aj Slovenskej republiky.  

V praxi to bude znamenať, že každý cestujúci mimo Schengen predloží pri hraničnej kontrole svoj cestovný doklad. Policajt doklad skontroluje v medzinárodných a národných databázach. Takúto kontrolu bežne absolvujú všetci štátni príslušníci tretích krajín. Ide o tzv. systematickú kontrolu. Na rozdiel od nej, občania Únie boli kontrolovaní nesystematicky, teda hraničnou kontrolou prechádzali vyhradeným pruhom a cestovný doklad predkladali k nahliadnutiu. Skontrolovaní v príslušných databázach boli len niektorí z nich. To sa od 7. apríla mení.

Po skenovaní cestovného dokladu občana Únie má policajt výsledok z informačných systémov do niekoľkých sekúnd. Napriek tomu môžeme predpokladať nárast čakacích dôb.

Zmeny súvisia s novou právnou úpravou na úrovni Európskej únie a platia v každej členskej krajine. Je to odozva na teroristické útoky, spáchané v posledných rokoch v niektorých členských štátoch. Cieľom kontrol je najmä boj proti fenoménu zahraničných teroristických bojovníkov, presúvajúcich sa cez vonkajšie hranice, z ktorých mnohí sú občanmi Únie.

Aktuálne informácie Policajného zboru, aj o hraničných kontrolách, môžete nájsť na oficiálnej stránke na Facebooku.