Opitý cestujúci do lietadla nenastúpi, letisko ho vylúči z dopravy
PREHRAŤ

Opitý cestujúci do lietadla nenastúpi, letisko ho vylúči z dopravy

Pasažier, ktorý je značne opitý sa ďalej než po bezpečnostnú kontrolu nedostane.

Bratislava/Brusel, 14. júl (TABLET.TV) – Európska komisia sa v Bruseli v utorok zaoberala návrhom, ktorý by obmedzil pitie alkoholických nápojov v lietadlách aj na letiskách. Dôvodom je čoraz viac cestujúcich, ktorí si pred vstupom do lietadla i na jeho palube vypijú viac, než je primeraná miera. So zatiaľ neschváleným návrhom, ktorí ide proti opitým cestujúcim, prišli úrady na Baleárskych ostrovoch. Prezentovala ho tamojšia generálna riaditeľka pre cestovný ruch Pillar Carbonell. „Cieľom tohto opatrenia je zlepšenie bezpečnosti pasažierov v lietadlách i na letiskách našich ostrovov, ktorí musia často čeliť opitým cestujúcim,“ vyjadrila sa v súvislosti s podaným návrhom, pričom uviedla, že má byť zároveň zárukou bezpečnosti a prevencie pred nespoločenských turizmom.

Či sa alkohol predáva aj na letisku v hlavnom meste sme zisťovali s kamerou TABLET.TV.

Cestujúci si pred vstupom na palubu lietadla môžu vypiť aj priamo na letisku, a to vo viacerých prevádzkach, kde sa, okrem iného, predáva aj alkohol.

Pasažier, ktorý je značne opitý sa ďalej než po bezpečnostnú kontrolu nedostane, informovala hovorkyňa letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková. „Ak vidíme, že cestujúci je takto výrazne pod vplyvom nejakej návykovej látky alebo alkoholu, žiaľ, nie je pripustený podľa pravidiel leteckej spoločnosti na odlet.“

Klinický psychológ Martin Miler v súvislosti s navrhovaným opatrením, ktoré by obmedzilo konzumáciu alkoholických nápojov na letiskách a v lietadlách a ktoré považuje za diskriminačné voči cestujúcim, ktorí pijú s mierou, uviedol, že „samotný alkohol ako taký nie je problémom, ale problémom je potom správanie toho konkrétneho človeka“.

Letisko v hlavnom meste už skúsenosti s cestujúcimi, ktorí chceli letieť v stave opitosti, ako informovala hovorkyňa, už má. Svojím správaním, podľa jej slov, môžu znepríjemniť cestu ostatným cestujúcim na zemi aj vo vzduchu a v horšom prípade môžu ohroziť aj ich bezpečnosť.

Zisťovali sme, čo robiť, ak máte s takýmto cestujúcim nastúpiť do jedného lietadla. „Pokiaľ ten, kto komu to prekáža, má naozaj s tým zásadný problém alebo prípadne by s tým správaním mohol byť naozaj nejaký problém aj na palube toho lietadla, tak je vhodné ísť za personálom toho letiska a to riešiť osobne,“ objasnil Miler.

Nahlásiť takéhoto pasažiera môžu cestujúci na letisku alebo personálu, bezpečnostnej službe aj na letiskových informáciách. Ako informovala Ševčíková, cestujúci, ktorému nie je umožnené nastúpiť do lietadla z dôvodu, že je pod vplyvom alkoholických alebo iných návykových látok, stráca automaticky nárok na letenku a rovnako tiež na preplatenie ceny palubnej vstupenky.