Vláda sa zaoberala prípravou slovenského predsedníctva v OBSE
PREHRAŤ

Vláda sa zaoberala prípravou slovenského predsedníctva v OBSE

Celková suma, ktorú bude potrebné na tento účel vynaložiť, ešte nie je známa. Náklady na prvú fázu, na roky 2017 a 2018 vyčíslil rezort na 2,8 milióna eur.

Bratislava 21. júna (TASR) – Slovensko počas predsedníctva v Organizácii pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE) usporiada v priebehu roka viac než 50 podujatí, z ktorých bude polovica na jeho území. Vláda sa dnes zaoberala prípravou a zabezpečením slovenského predsedníctva, pričom schválila jeho rámec a rozpočet.

Celková suma, ktorú bude potrebné na tento účel vynaložiť, ešte nie je známa. Náklady na prvú fázu - roky 2017 a 2018 vyčíslil rezort na 2,8 milióna eur. „Druhá fáza budú roky 2019 a 2020, kedy tie náklady vieme iba odhadnúť,“ vysvetlil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Kým tento rok pôjde na prípravu slovenského predsedníctva 324.516 eur, na budúci rok to bude už 2.450.114 eur. Rozpočet na rok 2018 tvoria prevažne osobné výdavky (1,27 mil. eur) a výdavky na cestovné náhrady (276.000 eur). Ostatné výdavky tvoria tie na prípravné aktivity spojené s prípravou podujatí OBSE na Slovensku a v zahraničí.

Lajčák priblížil, že organizačne pôjde pre jeho ministerstvo o náročnejšiu úlohu, ako v prípade predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. „To bolo záberom pre všetky rezorty a pre parlament, toto bude predovšetkým pre môj rezort,“ ozrejmil s tým, že to ministerstvo zvládne. „Je dobré pre zahraničnú službu, aby ukazovala svoju kompetentnosť, bude to tri roky po slovenskom predsedníctve v Rade EÚ, to znamená, prestriedavame momentálne tím a veľmi aktívne už na tom pracujeme, a myslím si, že je to zároveň otázka reputácie Slovenska,“ zdôraznil.

Predsedníctvo Slovenska v OBSE podľa Lajčáka zviditeľní krajinu a zároveň pôjde o skúšku diplomacie. „Minister zahraničných vecí predsedníckej krajiny OBSE je naozaj človek, ktorý sa v mene OBSE snaží riešiť konflikty. My stanovujeme agendu, predsedáme celý rok fungovaniu tejto organizácie, ktorá je naozaj unikátna tým, že je transatlantická. Môžeme urobiť veľa,“ vysvetlil.

Najväčším podujatím bude takzvaná ministerská rada, ktorá sa uskutoční v prvý decembrový týždeň roku 2019. Príde na ňu viac než 50 ministrov zahraničných vecí a viac než 1200 delegátov. Ešte predtým sa v lete uskutoční neformálna schôdzka ministrov zahraničných vecí.

Rezort diplomacie konštatuje, že predsedníctvo v OBSE prináša nárast pracovných povinností a riešenie nových úloh, ktorých plnenie si vyžiada prechodný nárast počtu zamestnancov ministerstva. Kľúčovými pre úspešné zvládnutie predsedníctva bude najmä Stála misia SR pri OBSE vo Viedni. Od 1. mája 2017 bol na ministerstve vytvorený nový odbor pre predsedníctvo SR v OBSE s názvom Task Force, ktorý má okrem odborných úloh plniť aj organizačnú a koordinačnú funkciu.

Kandidatúru Slovenska na predsedníctvo v OBSE v roku 2019 schválilo 57 členských štátov organizácie v decembri minulého roku. Predsedníctvo trvá jeden kalendárny rok, post úradujúceho predsedu vykonáva minister zahraničných vecí predsedníckeho štátu. Úlohou OBSE je pracovať na stabilite, mieri a demokracii v Európe prostredníctvom politického dialógu, zdieľaných hodnôt a praktickou prácou. Jej aktivity pokrývajú oblasti od politiky, vojenských či ekologických aspektov, až po ekonomiku a ľudské práva.