Inštitút pre rozvoj bratislavského kraja požaduje odvolanie riaditeľa Štátnej ochrany prírody
PREHRAŤ

Inštitút pre rozvoj bratislavského kraja požaduje odvolanie riaditeľa Štátnej ochrany prírody

Dôvodom má byť dohoda o spolupráci s občianskym združením Komplexná centrálna záchranná služba, ktorá má participovať na ochrane prírody a životného prostredia.

Bratislava 14. augusta (TABLET.TV) – Inštitút pre rozvoj bratislavského kraja požaduje odvolanie súčasného generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody Milana Boroša. Dôvodom má byť dohoda o spolupráci s občianskym združením Komplexná centrálna záchranná služba, ktorá má participovať na ochrane prírody a životného prostredia. Na dnešnom brífingu pred budovou ministerstva životného prostredia o tominformoval riaditeľ inštitútu Miroslav Dragun.

Takmer pred dvomi mesiacmi, 6. júla, Štátna ochrana prírody podpísala zmluvu s občianskym združením Komplexná centrálna záchranná služba. Táto zmluva je na dva roky a sumu 850-tisíc eur. Nie je možné, aby sme za skoro milión eur podpísali zmluvy bez verejného obstarávania,“ uviedol Dragun.

Skutočnosť, že sa verejná súťaž pred podpisom predmetnej zmluvy neuskutočnila, nepriamo potvrdilo aj ministerstvo životného prostredia cez svojho hovorcu, a to bezprostredne po brífingu zástupcu inštitútu.

Občianske združenie na záchranu prírody v minulosti spolupracovalo už s viacerými rezortmi, ministerstvo životného prostredia nevynímajúc. „To nie je novinka. Táto spolupráca prebiehala už predtým, pretože záchranári z neziskovej organizácie dlhodobo spolupracovali so Štátnou ochranou prírody, čiže bolo to logickým vyústením,“ uviedol v tejto súvislosti hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Podľa jeho slov, „nezisková organizácia má Štátnej ochrane prírody pomáhať v prípadoch, keď z vlastných zdrojov nemôže plnohodnotne plniť svoju funkciu. Napríklad vrtuľníkom alebo aj technológiou, ktorú títo záchranári majú.

Ministerstvo tvrdí, že takáto spolupráca so združením je pre štátny rozpočet výhodnejšia, pretože nákup záchranárskej techniky by štát stál viac, než je suma uvedená v už v podpísanej dohode o vzájomnej spolupráci zo 6. júla 2017. „Naša Štátna ochrana prírody nedisponuje vrtuľníkmi a ani technikou, ktorou disponuje táto nezisková organizácia,“ dodal Ferenčák.

Štátna ochrana prírody má dnes približne 80 profesionálnych strážcov a takmer tisícku dobrovoľných. Inštitút pre rozvoj bratislavského kraja ministrovi Lászlóvi Sólymosovi adresoval výzvu, aby ich bolo viac a aby odvolal generálneho riaditeľa Milana Boroša z funkcie.

Konkrétny návrh na jeho volanie minister na stole zatiaľ nemá.